Румен Петков алармира за редица неправомерни действия в РУО-Варна

Facebook Twitter

За редица неправомерни действия в Регионално управление на образованието (РУО) във Варна алармира пред медиите в морския град председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той каза, че Венцеслава Генова, като ръководител на регионалното звено, е автор на серия от нарушения на трудовото законодателство.

Румен Петков каза, че учители и директори на учебни заведения във Варна са били уволнявани без основание, сигнал за което партията ще изпрати до ресорния министър.

Учителите са били освобождавани от работа, защото току що са навършили пенсионна възраст. За сравнение, самата Венцеслава Генова в този контекст е трябвало да напусне заеманата от нея длъжност още преди три години, когато е достигнала възрастта за пенсиониране. Според Петков, причина за действията на Генова е лична непоносимост към потърпевшите. Някои от учителите вече няколко пъти са били уволнявани от системата на образованието и след това възстановени на позициите си.   

Румен Петков посочи и конкретни имена на уволнени учители - Йовка Бачовска – директор на Професионалната гимназия в Девня. Катя Минчева от Варненската морска гимназия пък три пъти е уволнявана и след тона възстановявана на поста, както и Силвия Минчева от същото училище. Павлина Иванова, директор на ОУ „Христо Ботев“ в село Николаевка, също е уволнявана и възстановявана на поста два пъти. Магдалена Вуцова, директор на училище „Васил Левски“, също е била уволнена, дори докато е била в отпуск по болест.

От друга страна, налице са редица примери за новоназначени кадри в системата, без ценз и необходимото за целта образование, но пък с видими протекции.  

Въпросът, който ПП АБВ ще постави пред образователния министър - кой ще възмезди неправомерно уволнените служители и защо гражданите трябва да страдат от безчинствата на един администратор, който, по силата на Закона за държавния служител, е трябвало да бъде пенсиониран отдавна и който нанася щети на МО.

„Министърът трябва да излезе с много ясна позиция, другото е политически рекет, мачкане, газене на хора. Това да оставиш един учител 3 - 4 години да не практикува професията си, при традициите, които имаме в България, че учителството е нещо свято, е изключително грозно явление и няма как да бъде обяснено“, коментира Румен Петков.

Публикувано на 11.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни