Румен Петков в интервю за агенция КРОСС : АБВ протегна ръка на БСП, топката е в тях

Facebook Twitter

/КРОСС/ Интервю с Румен Петков, председател на ПП АБВ, пред агенция КРОСС

Г-н Петков, след много бурни дебати, скандали, обиди, спирания на парламентарно заседание и спешни комисии, извънредни, Народното събрание, в крайна сметка, прие някакъв окончателен вариант на Изборния кодекс. Какво за Вас, в приетите текстове е най-смущаващо и неприемливо,
да го наречем?

Румен Петков: Първо, ние от АБВ предложихме два инструмента, които ще блокират или в много голяма степен ще възпрепятстват купуването на гласове. Първият е активната регистрация. И всички, които се правят на патриоти, борят се с цигани, с циганизация и т. н., не обърнаха внимание на този процес. Точно се занимавам
с такъв род извращение в изборния процес. Активната регистрация е нещо изключително сериозно, като възможност, да се преборим с мъртвите души в избирателните списъци и с невъзможността да се добавят допълнителни гласове.

Другояче казано, да се манипулират протоколите по някакъв начин?

Румен Петков: Вторият въпрос е свързан точно с преброяването и манипулирането на протоколите. Самият факт, че се залага втори протокол, е предпоставка не, а
гарантиране на манипулиране на изборния резултат. Когато ти си предпоставил възможността за два протокола, ти всъщност гарантираш някой да пренапише изборния резултат.

Да го фалшифицира.

Румен Петков: Да го фалшифицира, да. Ние предложихме една преброителна секция - на територията на един избирателен район. И това щеше да бъде силно решение и решение, в което нямаше да се допусне такъв род извращение. Разбира се, народните представители надминаха себе си, като свалиха възможността да се внушава на избирателя изборният резултат в деня за размисъл и в изборния ден.

Имате предвид, социологията да не се обори?

Румен Петков: Да, да. И точно с аргумента, че и сега, така или иначе, се нарушава законът. Когато Народното събрание казва - променяме закона, защото той се нарушава, това означава, че Народното събрание казва: Няма държава. Няма държава, която е способна да гарантира спазването на закона. Оттук нататък, (...) два акта са изключително смущаващи.

Кои са те?

Румен Петков: Да се напише правото на гражданина, да участва в избора с (...) за отделния кандидат за народен представител, преференциално, по този начин това е само и единствено възможно за преброяване на купените гласове. Защото, очевидно, че с този праг на възможност за участие в преференциален вот, няма как да се получи.  Това е само възможност да се броят купените гласове. И това е политиката на ГЕРБ и на ДПС да се броят купените гласове.

По отношение на машинното гласуване, което беше отложено за след местните избори, какъв е Вашият коментар?

Румен Петков: Специално за машинното гласуване, трябва да се направи сериозен анализ, първо, откъде могат да се закупят, второ, кой може да ги достави и трето, как може да се гарантира достъпът до информацията. Аз не съм убеден, че в момента ние сме способни, като държава, за такъв кратък срок да закупим машини за гласуване и да бъдат те гарантирани, от гледна точка на дискетния вот, от гледна точка на правото на таен вот, от гледна точка на гарантирането не, на манипулиране на изборния процес.
Но тя се нуждае от много сериозен анализ. Съвсем първоначално бих казал, че такова машинно гласуване, каквото ние предвиждаме, е правено във Венецуела. И във Венецуела е фирмата, която организира и доставя машините. Ако ние ще вървим по този път, трябва да го кажем съвършено ясно. Бих се върнал на Изборния кодекс с това, че народните представители свалиха образователния ценз на участниците в избирателните комисии. Там вече не се изисква образование. Нали сами разбирате, че ние поемаме ангажимента да изпратим в секционните, общинските, районните избирателни комисии не просто хора без образование, а хора, които не могат да четат, не могат да смятат, не могат да пишат и не знаят какъв протокол ще подписват. Е, това вече е големият срам за нас.

Как виждате представянето на левицата в контекста на предстоящи европейски избори, тази година имаме и местни избори?

Румен Петков: Левицата има големия шанс да се яви консолидирана и да смаже ГЕРБ. Левицата (...) БСП, защото ние от АБВ сме заявили нашата позиция достатъчно ясно и категорично. Дори левицата, разбира се, може да се яви разединена и да се постигне същия резултат, който 10 години държи ГЕРБ на власт. Въпрос на избор, въпрос на почтеност към избирателите.

Да, но социолозите казват сега, че пък ще има паритет между БСП и ГЕРБ, затова Ви зададох този въпрос?

Румен Петков: Социолозите последните два избора винаги казват, че ще има паритет между БСП и ГЕРБ, и накрая Цветанов, с такъв ход изборни инструменти, които бяха приети с последния Избирателен кодекс, печели изборите. Въпрос на избор и въпрос на стремеж на БСП дали тя иска да отстрани ГЕРБ от власт. Ако иска, ние сме заявили нашата готовност. Ако не иска..., проблемът, моралният, управленският, е в БСП.

Топката е в БСП в момента?

Румен Петков: Да.

 

*Интервю на Радост Бочукова

 

Публикувано на 16.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни