ПП АБВ организира Международна конференция, посветена на 140 години от Константинополския мирен договор

Facebook Twitter

Не може в Студената и хибридната война и в пропагандните атаки помежду ни първата жертва да бъде историята. Това каза Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), в рамките на научна конференция, посветена на 140 години от подписването на Константинополския мирен договор.

„Русия има своя решаващ принос за възраждането на българската държавност и за създаването на новите български институции. Влизаме в европейски избори. Една от ключовите теми на евроизборите е каква Европа? Аз съм подписал договора между България и Европейския съюз. Силна Европа е невъзможна, модерната европейска сигурност, е невъзможна срещу Русия или дори, без Русия. По мое време имах честта и удоволствието да работя с европейски лидери, които го разбираха. Българите са признателни на Русия, жалко е, че понякога се явяват политици, които създават друга среда“.

По отношение на темата за годишнината от подписването на Константинополския договор, Георги Първанов коментира, че свободата на България е резултат от много дадени жертви.  „Сигурно има много конкретни измерения към момента на Освобождението, но има и едно отложено във времето, когато България обявява своята независимост и с част от тези репарации, които са заложени в Константинополския мирен договор, се откупува българската независимост. Русия ни освободи, с цената на много усилия и с цената на жертви от предишните години“.

Константинополския мирен договор е малко известен в България и е приет пренебрежително, посочи княз Никита Дмитриевич Лобанов - Ростовски, потомък на руски дворянски род. Неговият пра-прадядо е подписал историческия договор. Този договор е дал легитимна основа за създаване на независимо княжество България и вследствие на това да бъде приета Търновската конституция, каза още княз Ростовски. В рамките на конференцията той подари на руския посланик в България Н. Пр. Анатолий Макаров картина и плакат, свързани с отбелязваните събития – подписването на Константинополския мирен договор. „Спомням си, че стените на посолството ви са обширни, затова поръчах голяма картина, която да застане там“, каза князът на руския посланик.

 

Председателят на ПП АБВ Румен Петков отбеляза, че през последните две години има много поводи да се обсъждат българо-руските отношения - 140-годишнината на Плевенската епопея, 140-годишнината от Освобождението на България, 140- годишнината от подписването на Константинополския мирен договор, 140-годишнината от дипломатически отношения България – Русия. „Обсъждаме една от най-героичните битки за свобода. Битка, която е породена от стремежа на братския руски народ да освободи България. Битка, нямаща икономически интереси в основата си. Битка, след която Русия не продаде на България един трамвай. Битка, в която 140 хил. руски войни дадоха най-свидното си – живота. Битка, в която всъщност се видя кой къде е, защото британският премиер пише на кралицата дни преди Плевенската епопея, че ако Плевен падне, това ще е най-тежкия ден за Великобритания момент“, каза Петков.

Ние винаги се отнасяме особено топло към хората на Балканите и особено към братския български народ. И събитието, за което сме се събрали, далеч не е единственото, което ни свързва и това, което се е случило преди 140 години е изключително важно в съвместната ни история, посочи Андрей Аркадиевич Климов – зам.-секретар на Генералния съвет и ръководител на Международния отдел на партия „Единна Русия“. Той цитира двама летописци на онова време – Достоевски, който казва „Русия е единствената страна в Европа, която идеализмът е достатъчно основание да воюва, а не да води война за материални придобивки“ и Бисмарк, който в същото време заявява – „Целият източен въпрос не струва костите даже на един померански гренадир“.

 

С Константинополския мирен договор от 1879 година се потвърждават условията на Санстефанският предварителен договор, заедно с измененията от Берлинския конгрес на Великите сили, които разделят Северна и Южна България на васално княжество и автономна област и оставят Македония в османските предели. Договорът натоварва Османската империя със задължението да плати военно обезщетение на Русия в размер на над 802 милиона златни франка. Част от този дълг (125 милиона лева) е опростен през април 1909 в замяна на съгласието на Турция да признае независимостта на България без териториални и финансови компенсации.

 

Публикувано на 18.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни