Защо се изисква смяна на касовите апарати – ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ

Facebook Twitter

От 1 април се забранява употребата на софтуер за управление на продажби, който не е свързан с фискално устройство.

Редица решения обаче сочат тъкмо обратното - видимо недомислената поредна промяна на касовите апарати и софтуера към тях е поредното такова.

Ние от АБВ смятаме, че с промяната на касовите апарати ще убием малкия и среден  бизнес. Основната причина за това е Националната агенция за приходите да получава информация за продажбите в реално време, вместо веднъж месечно както досега, а на касовите бележки да има QR код, който да позволява на потребителите да проверяват в реално време дали покупката им е отразена и данъкът – платен.   

Идеята не звучи зле – повече икономика на светло, но на практика обаче, ние от АБВ мислим, че оставaт много съмнения за това колко е обмислена тя.

Малкият бизнес ще трябва да се бръкне от 250 до 300 лева да си смени касовия апарат. Но ако ползва по-модерни и скъпи устройства, като компютри и фискални принтери, както и програми за управление на продажбите, сумата започва от 500 до 1000 лева. Освен смяната на касовия апарат е включена и подобрението на софтуера. Тук сумата започва от 500 лева, но може и да достигне и 5000 лева, така  твърдят специалистите.

В по-големите градове, единият вариант е да се вдигнат цените в заведението, а другият вариант е да се намалят заплатите на служителите, което ще е неприятно.Така коментират  управители  на заведения.

Още по-лошо е положението по селата. В определени дни в хранителните магазини оборотът е 20 лв. на ден. Средния месечен оборот варира от 1500 до 2500 лв. В това число за: осигуровки, заплати, осветление, наем и др. Ако се закупят новите касови апарати, то те ще се изплащат поне за 7 месеца. При нисък прираст, особено по селата, тази техническа операция ще засили поредното обезлюдаване.

Още по-тежко е положението при аптеките.

Затова ние от ПП АБВ смятаме, че е поредната недомислена промяна на касовите апарати и софтуера към тях е поредният експеримент.

ПП АБВ смята че:

  1. Липса на предварителна оценка. За пореден път се потвърждава, че мерките, въведени без анализ и оценка, водят до хаос, неразбиране и дори могат да навредят повече отколкото да помогнат, независимо от добрите си намерения.
  2. Нереалистични срокове
  3. Финансова тежест. Обикновено цитираните суми са около 500 лева за касов апарат и софтуер, остава впечатление, че бизнесът просто е длъжен да плаща каквото администрацията реши по свое усмотрение и да се съгласява безропотно. Проблем е и че поддръжката на новия софтуер ще струва на фирмите около 300 лева годишно.

В общи линии, новите изисквания към отчитането на продажбите са особен казус – видимо добро намерение, но не докрай обмислено и съпроводено с лоша комуникация от страна на администрацията. На практика в Европа не е така. Защо не се ползва тази доказана работна практика?

 

                                                                                                  ЗДРАВКО ЗЛАТАРОВ,

                                                                                                  Областен председател

                                                                                                  АБВ-Ямбол

Публикувано на 19.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева по ФОКУС: Местната власт в България е нестабилна, от което може да очакваме политическа нестабилност и в страната

АБВ България

Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

АБВ България

Кметът на Стрелча Стойно Чачов: Държавата трябва да поеме ангажимента да спре децентрализацията

АБВ България

В равносметка за 30-те години от началото на промените в България, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка изрази съмнение в положителните резултати от прехода

АБВ България

Кметът на Мездра Иван Аспарухов даде положителна оценка за участието на партията в местните избори


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни