АБВ започва кампанията по реализиране на обявеното свое намерение да организира всенародна подписка за референдум

Facebook Twitter

Светът, Европа и България изживяват трудни, съдбоносни времена.

Доверието в съществуващата досега международна система на многостранно сътрудничество прогресивно и видимо ерозира.  Разгражда се договорно-правната база, гарантираща десетилетия контрола и ограничаването на ядрените оръжия, с което могат да бъдат премахнати и последните бариери пред нов пагубен кръг в ядрената надпревара. Светът навлезе в нова „студена война“, която може да се превърне в гибел за нашата цивилизация.

Запазването на мира с всеки изминат ден се очертава като най-належаща задача за човечеството и за правителствата и политическите партии и народите на всички държави.

Жизнено важна за България е неотменно да се бори против  надпреварата във въоръжаването, да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното  политическо решаване на всички международни конфликти в региона в Европа и света.

С право и с безпокойство изразяваме опасение доколко България е подготвена да реагира в такава ситуация, доколко нейните управници са способни да гарантират и да защитават националните й интереси в тези външнополитически и икономически условия. 

Обезпокоително е, че именно в този момент, с нарастването на напрежението между ядрените сили, увеличаващите се заплахи за мира и сигурността в Европа и в региона, пред страната ни, наред и поемането на ангажимент за увеличаване средствата за отбрана /допълнително въоръжаване/, може да бъде поставен и въпросът за активизиране или промяна на статута на военните съоръжения /тренировъчни центрове и полигони/, които страната ни се е съгласила, при определи условия, да се използват от военни сили на нашите евроатлантически съюзници или даже създаването на нови такава с неотбранително предназначение. Такива, каквито никога до сега не са съществували на българска територия.

Считаме, че  такива стъпки в никакъв случай не отговарят на българските национални интереси, само биха засилили напрежението, биха представлявали допълнителна заплаха за мира и сигурността в региона  и Европа. По този начин страната ни за първи път би се превърнала в потенциален обект на военен удар в случай на военен конфликт.

Това вече не е експертен или технически въпрос, а въпрос, засягащ пряко националната сигурност и съществуването на нашата държава и по него може да се произнесе единствено народът – суверенът в държавата.

Поради това ние, като национално отговорна формация,  поемаме инициативата, в съответствие с разпоредбите на националното законодателство,  за провеждане на общонационален референдум, в който народът и всеки български граждани  да вземе отношение по въпроса дали на територията на Република България да бъде допуснато изграждането на военни съоръжения /бази – било то съюзнически или на една от държавите на Съюза.

На този референдум българските граждани ще бъдат попитани:

  1. Съгласни ли сте България да бъде територия без ядрено оръжие?
  2. Съгласни ли сте военните съоръжения (тренировъчни центрове и полигони) на територията на България да бъдат само отбранителни?

Убедени сме, че гражданите на Република България ще оценят значението и важността на този проект за бъдещето на страната и отзвукът, който той ще получи в Европа. С волята на народа трябва да се съобразява, както настоящето, така и бъдещите правителства на страната.

Такава инициатива не поставя под въпрос членството на България в Евроатлантическите структури. Нашето членство в тези структури не трябва да води до размиване или пренебрегване на нашия национален интерес. Няма по-важна задача от запазването на мира и сигурността и България трябва неотменно да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти в региона, Европа и света.

Отворени сме за взаимодействие и сътрудничество всички структури на гражданското общество, доброволци и национално отговорни политически субекти.

СЧИТАМЕ, ЧЕ ТОВА Е ВЪПРОС, КОЙТО Е ПРЕКАЛЕНО ВАЖЕН И СЪДБОНОСЕН, ЗА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ЗА РЕШАВАНЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.

 

Публикувано на 26.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

АБВ България

ПП АБВ ще отправи питане към ДАНС на какво основание американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа е посетила АЕЦ „Козлодуй“

АБВ България

Любомира Ганчева: Противопоставянето на проектите за АЕЦ „Белене“ и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България

АБВ България

Владимир Маринов по ФОКУС: Медицинските сестри от детските градини и училищата могат да се включат в борбата с COVID-19

АБВ България

ПП АБВ предлага в борбата с COVID-19 да бъде ангажиран медицинският персонал от детските градини и училищата, които в момента не работят, а децата са в режим на дистанционно обучение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни