АБВ-Младежи подкрепиха исканията за лекарите специализанти на среща с ресорния министър

Facebook Twitter

Председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка представи на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев становище по проекта за наредба за специализациите. Младежката организация на партията подкрепя становището по проекта за наредба за специализации, внесено от името на повече от 160 студенти по медицина от всички медицински университети в страната. Студентите настояват за месечно възнаграждение на специализантите, не по-малко от две минимални работни заплати.

Досега действащата Наредба 1 от 2015 г. в голяма степен успя да разреши проблема с трудния достъп за специализация. Проблемът с липсата на специалисти в малките населени места обаче стои неразрешен. Затова и АБВ-Младежи приветстват предложението за  възможност за финансиране на специализациите в проблемните места от страна на държавата.

Младежите на АБВ се обединиха около становището, че доброто заплащане е абсолютно необходим стимул за младите лекари да започнат работа в по-малките населени места. "Достойното заплащане е ключът към ефективността на предложената промяна в наредбата. В противен случай ще остане единствено желанието от страна на държавата за медицинско осигуряване на проблемните области, а ефектът би бил практически нищожен", се казва още в становището.

Министър Ананиев се ангажира да се запознае подробно със становището и да проведе работна среща по темата със заинтересованите страни през следващата седмица.

 

Публикувано на 28.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ивайло Калфин: Формулата за изчисление на пенсиите е от 2000-та година

АБВ България

Румен Петков: Ръководството на БСП „зашлеви“ не просто Сергей Станишев, а президента на ПЕС

АБВ България

Пламена Заячка пред Bulgaria ON AIR: Референдум за мир? АБВ започва да събира подписи

АБВ България

Ивайло Калфин по пенсионните казуси: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари

АБВ България

Румен Петков се срещна и разговаря с наследниците на двама от най-великите международници в световен мащаб – Евгений Примаков и Андрей Громико


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни