За първи път в Плевен Георги Константинов представи новата си книга „Поезията като свидетел”

Facebook Twitter

За първи път в Плевен Георги Константинов представи новата си книга „Поезията като свидетел”. Събитието се проведе в Регионална библиотека „Христо Смирненски” по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков.

Книгата излезе само преди седмица, поясни авторът, а Плевен е най-логичното място тя да бъде представена за първи път. Не само, защото авторът е родом от тук и препълнената зала с нетърпение очакваше поредната си среща с него. А и защото голяма част от есетата в нея са посветени именно на града-герой.

Книгата е необикновена есеистична и поетична творба. Тя съдържа емоционалните размисли на автора за съдбата на древните български книги, сътворявани през Златния век върху страници от овча или телешка кожа. Проследява драматичната съдба на книгите ни през най-мрачните векове, както и възкръсването на книжовното ни дело през Възраждането.

В „Поезията като свидетел“ засияват вдъхновените образи на будители от времето на Паисий до днес. Има поетични страници за епичните битки при Шипка и Плевен, с вълнение се говори за такива поети като Вазов, Яворов, Дебелянов, Гео Милев, Дора Габе, Цветан Спасов, Петя Дубарова. Включени са и някои стихотворения от автора.

Благодарност за това, че е приел поканата за представянето на тази великолепна книга в Плевен, изрази и Румен Петков. „Книгата съдържа текстове, които са изключително силни от времето на Борис Михаил насам. Няколко неща трябва да бъдат осмислени при прочитането на книгата. Едното от тях е мястото и ролята на нашата църква в укрепването и развитието на българската държава. Второто е свързано с Възраждането – след като всичко е унищожено, България се изправя на крака.  Силната култура и силният дух създават силната държава и няма силна държава без силна култура и силен дух”, подчерта Петков. И припомни думите на Георги Константинов, че  всеки ден трябва да бъде Ден на будителя, защото сега на него гледаме само с една безгрижна тържественост. Вместо да съсредоточим собственото си самосъзнание и да покажем на децата си какво е будителят в хилядолетната ни история, ние някак си му даваме един тържествен смисъл, след което затъваме отново в нашето ежедневие и проза, каза още Петков.

„Къде другаде, освен в Плевен, мога аз да отбележа аз този много важен за мен творчески момент. След като съм автор на толкова стихосбирки, книги за деца, дойде момент, в който започнах да пиша за неща есеистични, донякъде прозаични, които носят в себе си особената поетика на българския дух през вековете. Като прибавя към казаното до тук, че в тази книга има според мен вълнуващи страници за Плевен и Скобелев, Плевен и поета Цветан Спасов, Плевен и епичната битка за освобождението му, представянето на книгата „Поезията като свидетел” за първи път в родния ми град е най-логично”, каза авторът пред своите съграждани.

Публикувано на 28.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев даде своя глас

АБВ България

Александрина Костадинова: Гласувах днес за достойното място на България в Европа

АБВ България

Любомира Ганчева: Светът се променя от твоя личен пример, не от твоето мнение!

АБВ България

Пламена Заячка: Дадох своя глас за моята битка

АБВ България

Румен Петков упражни правото си на глас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни