Румен Петков настоя за публична дискусия по темите на визитата на генералния секретар на НАТО у нас

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство, че липсва информация за темите, които са дискутирани при посещението у нас на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На пресконференция, след Изпълнително бюро на партията, той заяви, че всички разговори с българските институции и поети ангажименти около визитата трябва да бъдат анализирани публично в Народното събрание.

„Внушенията, които започнаха масирано да се правят след заминаването на Столтенберг от България, че трябва да се разполагат допълнителни оръжия, ни карат с голяма тревога за кажем, че Народното събрание е мястото, където трябва да се анализират отправените  предложения и да се вземе принципна позиция от българска страна“.

Петков отново подчерта принципната позиция на ПП АБВ против разполагане на въоръжение на българска територия, още повече ядрено оръжие, против разполагането на допълнителни военни контингенти и категорична позиция за неразполагане на допълнителни военноморски сили в българската акватория.

Румен Петков коментира и визитата на премиера Медведев у нас, като определи посещението като добър знак.

„Повече от десет години в България не е гостувала правителствена делегация на най-високо ниво от страна на Руската федерация. Това може да изиграе сериозна роля за динамизирането на нашите отношения в развитието на икономиката и традициите, които имаме в културния обмен“.

Петков подчерта, че от българска страна липсваше подготовка за посещението на руския министър-председател.

„Когато Путин беше тук през 2008 година, се подписаха девет стратегически документа с изключителна тежест в различни сфери. Сега са три, като единият се подписва по кореспондентски път – документът за разговорите между двете външни министерства“, коментира Петков.

Според председателя на ПП АБВ събитията около посещението на Медведев водят до заключението, че Русия няма доверие в българските институции.

Публикувано на 07.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев даде своя глас

АБВ България

Александрина Костадинова: Гласувах днес за достойното място на България в Европа

АБВ България

Любомира Ганчева: Светът се променя от твоя личен пример, не от твоето мнение!

АБВ България

Пламена Заячка: Дадох своя глас за моята битка

АБВ България

Румен Петков упражни правото си на глас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни