ПП АБВ представя България на Международния форум на БРИКС в Делхи

Facebook Twitter

България ще бъде представена на Международния форум на БРИКС в Делхи от ПП АБВ. Форумът е на най-високо ниво, в него вземат участие държавите основателки -  Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, както и страните от Г-20, ЕС, ОНД. България ще участва за първи път в този формат, а официален координатор на страната ни е лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Заячка обясни, че целта е да се осъществят глобални програми за стратегическо партньорство, чрез единни действия в посока на глобалния мир, хуманитарно и политическо сътрудничество, търговия и предприемачество, заетост, медийно сътрудничество, образование, енергетика, сигурност.

„Като официален координатор на България за международния форум на БРИКС ще водя делегация в състав от 9 души, която наред с представители на АБВ-Младежи, включва хора от местната власт, сигурност, спортни и академични среди“, посочи Заячка.

В Делхи ще се проведе и Втори международен конгрес на младежките парламенти, където АБВ-Младежи е единствената младежка политическа организация от България. Първият конгрес беше миналата година в Москва, където младежката организация на АБВ взе активно участие сред 33 страни.

„На предстоящия Втори конгрес в Делхи се очаква да се включат близо 50 държави, с които да развием младежките политики, които започнахме преди година“, каза Пламена Заячка.

В рамките на двата форума в Делхи, Пламена Заячка ще представи Движението за мир, инициирано от АБВ-Младежи. Тя ще потърси подкрепа и присъединяване на държавите, които участват, с цел то да добие световен мащаб.

Заячка подчерта, че инициативата е надпартийна и отворена за масово участие. Сред учредителите на Националното движение за мир са лекари, хора на изкуството, общественици, интелектуалци и граждани.

„След най-разрушителната Втората световна война до момента в света има над 60 войни и над 100 държави, които участват във военни конфликти. Очевидна е неспособността на международната общност да управлява конфликтите и това навежда на мисълта, че е време ние да се борим за нашето бъдеще сега. Времето на неутралитет премина, сега е време за действия за съхраняване на мира. Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност, обективност и зачитане на международното право“, каза още Пламена Заячка.

Националното движение за мир се бори за съхраняване на мира в зоната на Черноморския басейн, Балканите, Европа и света и настоява за неразполагане на ядрено оръжие на територията на България и региона, недопускане на допълнителни военни контингенти за активни военни действия в България, Балканите и страните в Европа и региона, актуализиране и разширяване на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, който слага край на Студената война и е в основата на европейската и световната сигурност.

 

****

БЪЛГАРИЯ и БРИКС

БРИКС е платформа за сътрудничество, която България не бива да пропуска.

Чисто икономически, това са ресурсни държави: Русия е богата на минерални ресурси, Бразилия – със селскостопанска продукция, Индия разполага с огромни човешки интелектуални ресурси, Китай е най-голямата в света производствена база, а в Южноафриканската република се намират несметни ценни природни ресурси, като диаманти, злато и други. Страните представляват повече от 60% от населението на света.

Три от топ 5 икономики в света са в БРИКС.

През 2001 г. брутния продукт на БРИКС съставляваше едва 25% от БВП на САЩ, докато днес става въпрос вече за 100%. През последните години икономиката на БРИКС се е увеличила четири пъти! Няма друга икономика в света с такива темпове на растеж от 400%.

Банка за развитие и банка за инфраструктурни инвестиции с общ капитал от 150 млрд.

Страните планират в средносрочен и краткосрочен период планират строителството на  4,000 км железопътни линии и повече от 10,000 км автомагистрали. (в европейска България досега за всичките тези години общо са влезли официално в експлоатация 673 км. магистрали).

Не е нужно да си икономист, за да видиш ползите от сътрудничество между България  с БРИКС. Дори ЕК отбеляза, че България трябва да вземе спешни мерки в социално-икономически план, защото сме най-бедната държава с най-висок % неравенство.

На форума на БРИКС, по инициатива на българската делегация, ще стартираме на световно ниво движението за мир, което започнахме от Варна на 7 март.

Публикувано на 09.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев даде своя глас

АБВ България

Александрина Костадинова: Гласувах днес за достойното място на България в Европа

АБВ България

Любомира Ганчева: Светът се променя от твоя личен пример, не от твоето мнение!

АБВ България

Пламена Заячка: Дадох своя глас за моята битка

АБВ България

Румен Петков упражни правото си на глас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни