Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Йемен в България

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и доц. Георги Кючуков, член на ИБ на партията, се срещнаха с посланика на Йемен в София Н. Пр. Абдулразак Ал-Амрани. Срещата беше организирана с помощта на Анастас Терзобалиев, съветник по отношенията с арабските страни.

Н. Пр. Ал-Амрани  сподели, че в Йемен най-голямата катастрофа, след Арабската пролет, е войната. Тя е взела над 12 000 жертви, а пострадалите са 45 000, хуманитарната криза се задълбочава, над 500 000 деца под 5-годишна възраст гладуват. В резултат на войната парламентът не работи, едно от двете основни пристанища Худейда е под контрола на бунтовниците, което спъва доставките на хуманитарна помощ. Хусите (йеменските бунтовници) контролират 70% от населението и от две години възпрепятстват заплатите на администрацията на легитимната власт. Те отвличат деца и ги обучават за войници.

Войната не е на религиозна основа, обясни Н. Пр. Ал-Амрани, който коментира, че споразумението с ООН за разоръжаване на нелегитимните групировки не се изпълнява и, че хусите трябва да предадат оръжието така, както сочи документът. Водените преговори не дават резултат, защото хусите се дистанцират от международното право. Н. Пр. изрази смущение, че не се изпълняват резолюциите на ООН и няма категорични действия от Международната общност.

Посланик Ал-Амрани отбеляза, че АБВ е първата партия в България, която се интересува от  ситуацията в Йемен и разчита на Румен Петков, като политик, да съдейства за дискусия по проблема за кризата в арабската държава. Петков изрази готовност за съдействие и за среща между посланика и представители на Българския червен кръст. Доц. Георги Кючуков отправи покана към посланик Ал-Амрани за визита във Варна, която той прие с благодарност.

Публикувано на 12.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Вълшебниците-крадци – фетиш на премиера

АБВ България

Любомира Ганчева по Канал 3: АБВ е отворена за политически и експертен диалог

АБВ България

Любомира Ганчева взе участие в кръгла маса, по покана на КНСБ, на тема „Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности“

АБВ България

Румен Петков в Пазарджик: Днес Народното събрание взе решение за загробване на българските военно-въздушни сили

АБВ България

Румен Петков се срещна с активите на Районните организации на АБВ във Варненските райони „Приморски“ и „Младост“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни