Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Йемен в България

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и доц. Георги Кючуков, член на ИБ на партията, се срещнаха с посланика на Йемен в София Н. Пр. Абдулразак Ал-Амрани. Срещата беше организирана с помощта на Анастас Терзобалиев, съветник по отношенията с арабските страни.

Н. Пр. Ал-Амрани  сподели, че в Йемен най-голямата катастрофа, след Арабската пролет, е войната. Тя е взела над 12 000 жертви, а пострадалите са 45 000, хуманитарната криза се задълбочава, над 500 000 деца под 5-годишна възраст гладуват. В резултат на войната парламентът не работи, едно от двете основни пристанища Худейда е под контрола на бунтовниците, което спъва доставките на хуманитарна помощ. Хусите (йеменските бунтовници) контролират 70% от населението и от две години възпрепятстват заплатите на администрацията на легитимната власт. Те отвличат деца и ги обучават за войници.

Войната не е на религиозна основа, обясни Н. Пр. Ал-Амрани, който коментира, че споразумението с ООН за разоръжаване на нелегитимните групировки не се изпълнява и, че хусите трябва да предадат оръжието така, както сочи документът. Водените преговори не дават резултат, защото хусите се дистанцират от международното право. Н. Пр. изрази смущение, че не се изпълняват резолюциите на ООН и няма категорични действия от Международната общност.

Посланик Ал-Амрани отбеляза, че АБВ е първата партия в България, която се интересува от  ситуацията в Йемен и разчита на Румен Петков, като политик, да съдейства за дискусия по проблема за кризата в арабската държава. Петков изрази готовност за съдействие и за среща между посланика и представители на Българския червен кръст. Доц. Георги Кючуков отправи покана към посланик Ал-Амрани за визита във Варна, която той прие с благодарност.

Публикувано на 12.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни