ПП АБВ получава подкрепа от седем други партии за свикване на общонационален референдум за мир, отговор от парламентарните сили все още няма

Facebook Twitter

ПП АБВ започва действия по изграждането на Инициативен комитет за набиране на подписка за свикване на референдум. Инициативата получи подкрепа от седем други политически сили.

Пред медиите подкрепата си за свикване на общонационален референдум за мир заявиха Спас Панчев – председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Александър Паунов - първи секретар на Комунистическата партия на България, Михаил Шишков – председател на Българска партия Либерали, Екатерина Атанасова – председател на „Обединен блок на труда“, Александър Радославов – председател на „Движение за социален хуманизъм“, Елена Нонева – председател на Политическо движение Социалдемократи, Проф. Боян Киров – председател на „Българската левица“.

Покана за приобщаване към Инициативата на ПП АБВ получиха и всички парламентарни партии, отговор обаче няма даден

 

АБВ започва кампанията по реализиране на обявеното свое намерение да организира всенародна подписка за референдум

Светът, Европа и България изживяват трудни, съдбоносни времена.

Доверието в съществуващата досега международна система на многостранно сътрудничество прогресивно и видимо ерозира.  Разгражда се договорно-правната база, гарантираща десетилетия контрола и ограничаването на ядрените оръжия, с което могат да бъдат премахнати и последните бариери пред нов пагубен кръг в ядрената надпревара. Светът навлезе в нова „студена война“, която може да се превърне в гибел за нашата цивилизация.

Запазването на мира с всеки изминат ден се очертава като най-належаща задача за човечеството и за правителствата и политическите партии и народите на всички държави.

Жизнено важна за България е неотменно да се бори против  надпреварата във въоръжаването, да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното  политическо решаване на всички международни конфликти в региона в Европа и света.

С право и с безпокойство изразяваме опасение доколко България е подготвена да реагира в такава ситуация, доколко нейните управници са способни да гарантират и да защитават националните й интереси в тези външнополитически и икономически условия. 

Обезпокоително е, че именно в този момент, с нарастването на напрежението между ядрените сили, увеличаващите се заплахи за мира и сигурността в Европа и в региона, пред страната ни, наред и поемането на ангажимент за увеличаване средствата за отбрана /допълнително въоръжаване/, може да бъде поставен и въпросът за активизиране или промяна на статута на военните съоръжения /тренировъчни центрове и полигони/, които страната ни се е съгласила, при определи условия, да се използват от военни сили на нашите евроатлантически съюзници или даже създаването на нови такава с неотбранително предназначение. Такива, каквито никога до сега не са съществували на българска територия.

Считаме, че  такива стъпки в никакъв случай не отговарят на българските национални интереси, само биха засилили напрежението, биха представлявали допълнителна заплаха за мира и сигурността в региона  и Европа. По този начин страната ни за първи път би се превърнала в потенциален обект на военен удар в случай на военен конфликт.

Това вече не е експертен или технически въпрос, а въпрос, засягащ пряко националната сигурност и съществуването на нашата държава и по него може да се произнесе единствено народът – суверенът в държавата.

Поради това ние, като национално отговорна формация,  поемаме инициативата, в съответствие с разпоредбите на националното законодателство,  за провеждане на общонационален референдум, в който народът и всеки български граждани  да вземе отношение по въпроса дали на територията на Република България да бъде допуснато изграждането на военни съоръжения /бази – било то съюзнически или на една от държавите на Съюза.

На този референдум българските граждани ще бъдат попитани:

  1. Съгласни ли сте България да бъде територия без ядрено оръжие?
  2. Съгласни ли сте военните съоръжения (тренировъчни центрове и полигони) на територията на България да бъдат само отбранителни?

Убедени сме, че гражданите на Република България ще оценят значението и важността на този проект за бъдещето на страната и отзвукът, който той ще получи в Европа. С волята на народа трябва да се съобразява, както настоящето, така и бъдещите правителства на страната.

Такава инициатива не поставя под въпрос членството на България в Евроатлантическите структури. Нашето членство в тези структури не трябва да води до размиване или пренебрегване на нашия национален интерес. Няма по-важна задача от запазването на мира и сигурността и България трябва неотменно да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти в региона, Европа и света.

Отворени сме за взаимодействие и сътрудничество всички структури на гражданското общество, доброволци и национално отговорни политически субекти.

СЧИТАМЕ, ЧЕ ТОВА Е ВЪПРОС, КОЙТО Е ПРЕКАЛЕНО ВАЖЕН И СЪДБОНОСЕН, ЗА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ЗА РЕШАВАНЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ.

 

Публикувано на 16.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни