Ивайло Калфин по пенсионните казуси: Промените ощетяват пенсионерите, целта е пестене на пари

Facebook Twitter

Формулата за изчисляване на пенсиите е от 2000 година, откакто пенсионната система съществува в този вид. През 2015 година я осъвременихме и запушихме доста пробойни в пенсионната система, заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Ивайло Калфин, социален министър в кабинета "Борисов-2", член на Националния съвет на ПП АБВ.

Калфин посочи, че всички проблеми идват от промените във формулата от края на 2018 година. Той обясни, че разликата е в три отношения. Първото е, че отброяването на оценката на дохода трябваше да започне от 1 януари 1997 година, тъй като НОИ има информационна система от този момент. "Това беше решено 2015 г., отложено до 2019 г., за да може човек да прецени междувременно. Въведе се и възможност за по-ранно пенсиониране, ако някой много го ощетява това нещо. Отпаднаха трите най-добри предварителни години по искане на НОИ и със съгласие на всички социални партньори през 2015 г.", обясни Калфин.

Защо отпаднаха трите най-добри години?

Ивайло Калфин: Защото НОИ тогава каза, че няма възможност да контролира дали не са незаконни представяните документи. Тогава се носеха едни уверения, понякога от фалирали фирми, че този човек е бил осигуряван на тези суми. Но няма никакво друго доказателство, преди да заработи информационната система на НОИ.

Калфин посочи, че НОИ са декларирали, че не могат да се справят с измамите до 1998 година, затова е взето решение да се започне с 1997 г. През 2018 г. го преместиха на 2000 година без никакво обяснение. "Аз подозирам, че и трите промени, които бяха направени - те ощетяват хората и продължават да ощетяват хората, които се пенсионират, са направени с цел спестяване на пари."

Ивайло Калфин: Оказва се, че се спестяват пари. На 1/3 от пенсионерите всъщност се изплаща по-малка пенсия.

Той обясни, че са приети още две поправки. "Трябваше да отпадне таванът за новите пенсионери от 2019 година. Това нещо беше отменено и се върна на 1200 лева. Трябваше всяка година стаж да има един коефициент, който нараства до 1,5 трябваше да стигне, той се спря на равнището от 1,2, което гарантира, че колкото и високи осигуровки да плащаш, не можеш да вземеш повече от 40% пенсия."

Ивайло Калфин: Идеята ни през 2015 г. беше един ден да се доближим до развитите европейски държави, които вземат 70% от пенсията си.

Калфин подчерта, че преди промените от 2015 г. субсидията от държавния бюджет за пенсии е била 4 млрд. и половина. "Сега е 3 млрд. и 800. Това значи, че държавата е "спестила" 700 милиона и плаща по-малко на НОИ днес. Тези 700 милиона би трябвало да отидат за актуализацията на пенсиите, а не държавата да спести и сега да иска още да спести."

Пенсиите пораснаха в последните години. Актуализирани са.

Ивайло Калфин: Те пораснаха с т.нар. "швейцарско правило" и се увеличиха минималните пенсии на 200 лева, което на практика увеличи несправедливостта, защото повече от половината от пенсионерите взимат по 200 лева, независимо дали са работили, дали са се осигурявали и т.н. Актуализацията на пенсиите означава да се преизчисли към последния път - 2008 г., с някаква по-нова дата, доходът, на който се е осигурявал човек, към средния осигурителен доход. Така че една учителка с 35 години стаж дали се е пенсионирала по-рано или тази година, да взима една и съща пенсия.

Ивайло Калфин беше категоричен, че най-добре е да има принцип. Според това на колко пари си се осигурявал, е редно и такава пенсия да получиш. Той припомни, че през 2015 година е даден хоризонт до 2037 година и подчерта, че пенсионната система не трябва да се променя често, защото хората губят доверието си в нея.

Ивайло Калфин: Ние го направихме след една година консултации със синдикати, работодатели, политическите партии в парламента и т.н.

Ивайло Калфин: За да говорим с числа, ако пенсиите, които държавата е платила, грубо са били около 8 млрд. през 2015 г. и от тях 4 млрд. и половина /56%/ е била субсидията, значи 56 стотинки за всеки лев пенсия е била субсидия от бюджета. Сега при 9 млрд. и половина субсидията е 3 млрд. и 800. Това значи около 38-39 стотинки. Държавата плаща по-малко. Много по-стабилен е НОИ и пенсионната система, но отново казвам, че този ресурс не трябваше да се спестява от пенсионерите, защото много от тях са действително в риск за бедност и заради движението на доходите има страшно много несправедливост.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК

Публикувано на 19.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни