Румен Петков пред Lupa.bg: АБВ прави нова лява коалиция

Facebook Twitter

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен. От 2001 г. е зам.-председател на Висшия съвет на БСП. Петков е народен представител (2001–2005 в 39-то НС; 2005 и 2008-2009 в 40-то НС; 2009-2013 в 41-во НС) и министър на вътрешните работи в правителството на Тройната коалиция (август 2005 – юли 2009). На 7 март 2014 г. Националният съвет на БСП изключва Румен Петков от БСП заедно с Георги Първанов, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова–Пенкова и други членове на НС на БСП. През лятото на 2014 г. e учредена Алтернатива за българско възраждане (АБВ). За председател на партията е избран Георги Първанов, а в Изпълнителния й съвет е включен Румен Петков, който по-късно става зам.-председател. От януари 2017 г. е член на ИБ на АБВ, а от май 2018-а е лидер на партията.

- Г-н Петков, днес обявихте пред медиите, че АБВ се опитва да изгради лявоцентристка коалиция, която да даде отпор на ГЕРБ. Кои партии трябва да влязат в това обединение?

- Убеждението на АБВ е, че обществото се нуждае от ясен знак, че съществува стабилен и силен формат, който да излъчва перспектива и увереност, че може да прави политика, с която партия ГЕРБ да бъде извадена от властта. Видимо е, че, според социологическите проучвания, не казвам, че част от тях не са манипулирани, гражданите като че ли не виждат такава възможност днес в Народното събрание. Затова ние водим активни разговори, за да се случи такава лявоцентристка коалиция.

- С кои партии смята да се обедини АБВ?

- Обединения блок на труда, Политическо движение „Социалдемократи”, Българската левица, Движение за социален хуманизъм, Българска партия „Либерали”. Други формации също проявяват интерес. Интересното е, че БСП въобще не пожела да разговаря с нас, изброените партии също са се обърнали писмено към „Позитано” 20 за такъв разговор, но ръководството на БСП очевидно не желае ляв формат, който да създаде у хората убеденост, че има реална и силна алтернатива, която да поведе нова национално отговорна политика.

- Може ли тази коалиция да се случи без участието на БСП?

- Ние ще го направим без участието на БСП.

- Т.е., ще има ново обединение вляво?

- Да, водим такива разговори с изброените политически формации. Заедно вече предприехме инициативите за събиране на подписи за свикване на референдум за неразполагане на ядрено оръжие в България, за неразполагане на нови военни контингенти и атакуващи военни подразделения. За съжаление БСП и там не отговори. Една лява партия, която не желае да има позиции по мира, предизвиква много въпроси у своите членове, избиратели и симпатизанти, защото когато лява политическа формация откаже да се ангажира с каузата на мира, тогава нещата са много страшни.

- Как си обяснявате този отказ?

- Единият вариант е някъде да са поемани ангажименти за разполагане на атакуващи военни мощности в България и ядрено оръжие, и сега, след тези ангажименти, ръководството на БСП не желае да участва в подобна подписка. Другият е просто каузата на мира да не интересува БСП. За да бъда честен докрай трябва да кажа, че областни председатели на БСП, народни представители и членове на Националния съвет ми звъняха, недоумявайки как е възможно ръководството на партията да не отговори на нашите предложения. АБВ няма амбицията да е лидер на процеса, ние имаме амбицията това да се случи. Очевидно пред БСП такива въпроси не стоят на дневен ред.

Публикувано на 20.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков по телевизия ЕВРОПА: В очите на обществото изборите са опорочени

АБВ България

На тържествената клетвена церемония кметът на община Стрелча Стойно Чачов постави началото на втория си мандат

АБВ България

Любомира Ганчева по ФОКУС: Местната власт в България е нестабилна, от което може да очакваме политическа нестабилност и в страната

АБВ България

Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

АБВ България

Кметът на Стрелча Стойно Чачов: Държавата трябва да поеме ангажимента да спре децентрализацията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни