Румен Петков се срещна с ливанския министър-председател Саад Харири

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан, където се срещнаха с министър-председателя на Ливанската република Саад Харири. Това е втората среща за последните шест месеца. Петков поздрави Харири с успешния процес по формиране на правителство и му пожела успех в работата му. Председателят на ПП АБВ сподели също, че днес е посетил гроба на бащата на Саад Харири, като изрази болка, че той беше зверски убит през 2005 година, но удовлетворение, че е имал и има възможността да се познава и да е в близки приятелски отношения и с бащата, и с двамата му синове. 

По време на срещата беше обсъдена подписаната по-рано днес декларация между ПП АБВ и Движение „МУСТАКБАЛ”. Харири изрази изключително задоволство от акцентите поставени в Декларацията и фокусирани върху усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят. Той лично се ангажира за съдействие по активизиране на икономическите взаимоотношения между България и Ливан и подчерта удовлетворението си за динамика на в обучението между регионалните младежки и женски организации. Подкрепа от Харири по време на разговора получи и Националното движение за мир, което вече намира последователи в целия свят.

Румен Петков и Саад Харири обсъдиха и перспективата за организирането на втори икономически бизнес форум след този, който се проведе в края на миналата година. Министър-председателят на Ливан декларира подкрепата си за възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти. В тази връзка Петков припомни, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България, традиция, която трябва да бъде продължена.

Председателят на ПП АБВ информира Харири и за проведения разговор в Държавната инвестиционна компания на Ливан и за интереса за формиране на кооперирани предприятия в хранително-вкусовата промишленост и конфекцията и интереса който е налице от двете страни.

В рамките на срещата беше коментирана и засилената динамика на отношенията между България и Ливан. Харири изрази готовност за визита у нас по покана на българския министър-председател през юни.

 

*Снимката долу вляво е направена лично от Харири, в знак на приятелство и бъдещи добри взаимоотношения

Публикувано на 21.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни