Румен Петков пред КРОСС: Този цинизъм в политиката отвращава хората

Facebook Twitter

КРОСС: Г-н Петков, как ще коментирате т. нар. „Апартаментгейт", апартаментите на властта и последвалите оставки в кабинета?

Румен Петков: Аз , преди години, може би 6-7, предупредих, че на г-н Цветанов, лакомията ще му изяде главата. За съжаление, днес сме свидетели на нещо, което трудно може да го осмисли нормалният българин.

В едни, меко казано, спорни и съмнителни сделки, от които остава привкуса за лично обогатяване, в резултат от участието във властта, ние научаваме всъщност от чужбина. т. е., нямаме в парламента политически сили, които се интересуват от тези неща, нямаме в КОНПИ представителство на политически сили и експертиза, която да следи тези процеси, нямаме смущения в данъчните служби, че имоти се продават на доста по-ниски от на пазарните оценки цени. И всичко това идва отвън, включително някакъв представител от БСП, твърде гордо казва: Ние нямаме нищо общо с тази информация, тя дойде отвън. Това е първото смущаващо. Второ, не може да не сме възмутени от тази наложила се практика.

Аз ще се спра на г-н Цветанов, да имаш 6 апартамента, при положение, че си служил в Седмо управление на Държавна сигурност и останалото време си бил държавен чиновник. И проверката да покаже на българския безобиден гражданин, че всъщност ти това го имаш от тъща си. Това е обидно за цивилизацията.

За съжаление, тогава, на тази тема говорихме само ние от АБВ, останалите си замълчаха. Кой ги мотивира да си замълчат и с какви аргументи, това е друг въпрос. Но това, този цинизъм в политиката, той отвращава хората и той гони българските младежи оттук. Българските младежи, в които ние, българското общество сме инвестирали за образование и здраве, сме инвестирали по 3-4 хил. лв. и ги изпращаме да реализират добавена стойност зад граница, обикновено на територията на страните-членки на Европейския съюз.

И трето, няма как да имаме такъв тип самооблагодетелстващи се хора от властта и да се чудим, защо българинът мрази властта, защо българинът мрази институциите си. Точно заради това, точно заради неспособността на тези институции да гарантират хигиена и да покажат на обществото, кое как е, до ден-днешен данъчните не се заинтересуваха, всъщност какво е направила фирмата, която продава апартаменти на тези по-занижени цени.

Защото по този начин тази фирма си е спестила плащане на данъци към държавата, т. е., ощетени сме всички ние. Освен, че са обогатени няколко човека от властта, ощетени сме всички ние, българските граждани.

И тези неща не станаха парламентарен дебат, тези неща не бяха изнесени в Народното събрание, услужливо не бяха коментирани в Народното събрание и се остави само и единствено на средствата за масова информация. Това е един абсурд, който лично аз не мога да проумея.

КРОСС: Г-жа Елена Йончева, сякаш повтори Вашите тези днес. И БСП се забави с оценката си за т. нар. „Апартамент гейт".

Румен Петков: Има още две неща, които ми се струва трябва ясно да прозвучат. Забавянето на ръководството на БСП. Защото аз съм убеден, че членовете на БСП са възмутени, както сме възмутени ние с Вас и както всеки нормален български гражданин. И обяснението на забавянето на реакция на ръководството на БСП има три варианта. Първият вариант е, че тях ги е страх, някой да не повдигне въпроса за собствените им имоти.

КРОСС: За техните апартаменти?

Румен Петков: Точно така. Имоти, общо казано. Вторият момент, който може да ги накара да си мълчат три дни, те още мълчат, впрочем е това ,че информацията, „ударът", в кавички, идва отвън и то от медия, която има пряка релация с Щатите. И те не знаят, кой, откъде? Т. е., техните задгранични ръководители и покровители не са им дали линия на поведение. На тях не им е ясно, кой удря Цветанов и защо? И по тази причина, те са смутени, и си мълчат.

КРОСС: Нямат опорни точки?

Румен Петков: Да, не са въоръжени с опорни точки.

И третият възможен вариант на мълчанието е страх от Цветанов и „Цветановщината", зависимост, за която аз говоря от доста време. Някои хора ми се сърдят, но никой не е опровергавал, по същество. И оттук нататък трябва ясно да кажем, че САЩ се явяват фактор, който стимулира корупцията в България.

Когато твой фаворит е човек, който не може да обясни произхода на 6 апартамента, след това се сдобива със седми, който, грубо казано, струва около 1, 6 млн. лв., които той няма как да обясни, откъде е взел, защото 1, 6 млн. за 10 години активно участие в политиката, това е по 160 000 лв. на година, т. е. той е спестявал по 15 000 лв. на месец. Това са абсурди, които се стимулират от САЩ, защото той присъства там на закуски, на балове, на вечеринки. Т. е., за САЩ това нещо трябва да бъде поощрено и то, така, приветствано на най-високо ниво, от страна на самите САЩ.

Същият арогантен пример е с паспортите. Прокуратурата изпоарестува българската маса народ, заради това, че се продават граждански паспорти. Очевидна стана политическата му връзка. Купихме самолети „Ф-16" и вече за продажбата на паспорти и гражданство никой не говори. САЩ трябва да си дадат сметка, че тиражирайки такова нещо, те всъщност стимулират корупцията, продажността на българския политически елит. Не всички са продажни, далеч съм от тази мисъл, но видимо фаворитите на САЩ са затънали до уши.

И оттук, на въпроса Ви, лично аз съм доволен, че г-жа Йончева днес повтори искането на АБВ, Цветанов - вън от политиката, защото това е решението. Само че, БСП продължава да е неадекватна.

Голямото, генералното решение е създаване на извънредна парламентарна анкетна комисия, която да разследва всичко това - зависимостта на Цветанов с фирмата, законът, който е внесен да облагодетелства фирмата, по дати да изследва, колко струва квадратният метър, пазарна стойност, при какви обстоятелства са закупени тези жилища, какво е платено реално, какви заменки са правени?

Това може обективно да го направи парламентарна извънредна анкетна комисия, под ръководството на представител на опозицията, ако има такава в парламента. Защото иначе, пак ще ни назначат някой проверяващ, който предния път показва, че тъщата му е дала 6 апартамента, този път вероятно ще е баджанакът или шуренайката, те ще са му дали седмия.

И всъщност ще продължим да задъхваме обществото си с корупция, да го давим в тинята на корупцията и на политическата и нравствена нищета, и всъщност да не предлагаме никакво решение.

Така че, г-жа Йончева просто трябваше да продължи настояванията си, така както го направихме вчера от АБВ. АБВ предложи силно решение, публично решение пред очите на обществото, което може в някаква степен да защити националното ни достойнство, при така стеклата се кал върху парламента, парламентаризма и политиката.

КРОСС: А какъв ход има оттук нататък премиерът, според Вас? Дали ще има кураж да поиска оставката и на Цветанов, така както поиска и прие тази на Цечева и на зам.-министъра на спорта?

Румен Петков: Ако той не отстрани Цветанов от политиката, обществото ще отстрани Борисов от политиката, и отстраняването ще бъде много болезнено. Борисов има нюх и усет за тези неща.

Отстраняването на Цветанов би създало друга атмосфера в политиката и това е изцяло в ръцете на Борисов. Така че, ако той добре разбира ситуацията, в която е накиснат, буквално, от самия Цветанов, той трябва да намери радикално решение. Иначе, ще покаже едни зависимости, които вероятно не му и приличат, но с които ще се самоубие, политически, без право на възкръсване.

Публикувано на 24.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни