Ръководството на ПП АБВ изложи пред председателя на КЕВР притесненията си от обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ

Facebook Twitter

ПП АБВ е единствената политическа и обществена организация, която реагира по повод обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ. В продължение на срещата от миналата седмица с изпълнителния директор на обществения доставчик, представители на ръководството на АБВ обсъдиха и с председателя на КЕВР Иван Иванов параметри от процедурата.

По време на срещата председателят на ПП АБВ Румен Петков декларира, че бележките от страна на партията са изцяло на принципна основа, защото от АБВ вярват, че основната цел на обществения доставчик на природен газ е с действията си да постига понижаване на регулираната цена, както и намаляване на крайната цена за бита и бизнеса, главно на базата на дългосрочни отношения със стратегически доставчици и винаги в името на националния интерес. В обявената процедура обаче не се предвижда тя да окаже влияние към намаляване на цената на природния газ, тема от изключително значение, особено на фона на общественото обсъждане от изминалата седмица, на което „Булгаргаз“ защитиха пред КЕВР предложението си за увеличение на утвърдена цена, която е по-висока с 0.82% от същата за предходния период. Тя също така по никакъв начин няма да установи за изграждане на трайни отношения със стратегически доставчици, даже напротив, сериозно може да ги обтегне.

Заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева увери директора на КЕВР, че АБВ приветства решението за търсене на  алтернативни източници за доставка на природен газ, но за съжаление посочените в обявата параметри рязко контрастират на бизнес практиката и на нормативната уредба. Ганчева изрази притеснение, че те са дискриминационни спрямо доставчиците на LNG газ и са обвързани не с пазарен индекс, каквато е световната практика, а с регулираната цена, която КЕВР утвърждава по предложение на „Булгаргаз“ ЕАД. Ганчева изрази предположение, че формулираната обява или е резултат от липса на професионализъм и способност за договаряне на най-ниски цени на природен газ, или дори още по-лошо - цели чрез прецедент да облагодетелства определен доставчик за сметка на пазара и крайните потребители. Тя припомни, че правилната политика в диверсификация на доставки на природен газ за АБВ следва да бъде: „Булгаргаз“ ЕАД да договаря алтернативни доставки при цени по-ниски от тези на основните такива, ако въобще това е възможно. На база на всички договори за доставка да изготви предложение на КЕВР за утвърждаване на регулираната цена за следващ период, а не да изисква да купува с отстъпка от вече определена от КЕВР, и то по нейно предложение регулирана цена.

Председателят на КЕВР Иван Иванов прие депозираното становище на ПП АБВ и увери ръководството на партията, че лицензиращият орган в рамките на своите правомощия ще извърши необходимата проверка дали се спазват нормативните изисквания и ще информира АБВ за резултатите от нея. Г-н Иван Иванов увери АБВ, че целта на КЕВР е да гарантира запазването на националния интерес и няма да допусне протичане на процедури извън нормативната база, нито повишаване на регулирана и крайна цена, което не е документално обосновано. 

Публикувано на 25.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Проф. Боян Дуранкев е най-подготвеният кандидат за Брюксел в лявото политическо пространство

АБВ България

Румен Петков в Пловдив: Министерството на отбраната засекретява ключова информация относно закупуването на боен самолет

АБВ България

Румен Петков: По случая „Чората” петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на закона за МВР

АБВ България

Румен Петков и Цветан Антов бяха гости на литургия за Цветница, отслужена от Плевенският митрополит Игнатий

АБВ България

АБВ-Младежи се включиха в световната инициатива trash challenge


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни