Любомира Ганчева: Обявата на „Булгаргаз“ ЕАД за диверсификация в доставките на природен газ освен, че противоречи на всички икономически принципи и търговската практика, не е ли сигнал за дефицит?

Facebook Twitter

Последното обявление на „Булгаргаз“ за опити за диверсификация в доставките на природен газ и противоречието на документа с всякакви икономически принципи и логика беше в центъра на разговорите с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД, съобщи пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

„Получихме покана за разговор от изпълнителния директор на Булгаргаз. По време на срещата в края на миналата седмица ние представихме нашите основни опасения. Така направеното обявление противоречи на всякакви икономически принципи и икономическа логика, тъй като не обвързва цената с най-ниската изобщо или с пазарен принцип, а казва - „на търга ще спечели всеки, който даде под регулираната цена“.

Любомира Ганчева обясни, че така се отваря ножица между доставната цена и регулираната цена всеки, който влезе в този отрязък, може да се окажа, че ще спечели, ще се води, че има диверсификация на пазара, само че на по-висока цена, която ще платят потребителите.

„Дори и да има някой, който да се яви на това обявление, то принципно е сбъркано чисто технологично, защото са зададени обеми природен газ, които практически няма от къде да дойдат, защото единственото място, откъдето може да се диверсифицира, е Гърция, а там са по 1 млн. куб. м на ден, а в обновлението се искат 62 млн. куб. м на месец. Няма как да стане“.

Следващото безпокойство е, че единственият начин за диверсификация в доставките на природен газ за момента е LNG, така нареченият втечнен газ, където цените падат. Само, че по начина, който е описан в обявлението, то точно тези доставчици дискриминират, защото се иска постоянни доставки на газ, а всеки който познава материята на LNG газ, знае, че това се случва 18 дни в месеца“, каза още Ганчева. В продължение на тази среща, се състоя и втора, с директора на КЕВР.

„Внесохме нашето писмо с официалните ни притеснения за тази процедура при КЕВР, като лицензиращ орган, и ги помолихме в рамките на техните правомощия да проверят дали отговаря това обявление на нормативната уредба и икономическата логика.

Може да се окаже, че за едно обявление за диверсификация, става въпрос за липса на природен газ, каза Ганчева.

„Ние от АБВ продължаваме да питаме дали имаме проблем с доставката на природен газ от основния ни доставчик. Ако има такъв проблем, той не е ли резултат от лошото управление на процесите? Отново за това тримесечие с 1 % се повишава регулираната цена на природен газ. АБВ продължаваме и сме единствените, които следим тази тема и се надяваме този път да спрем едно безумие, за да не се налага да го платим след 3 месеца всички ние със сметките си“.

Публикувано на 27.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни В момента местната власт е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре

АБВ България

Владимир Маринов: ПП АБВ е в готовност за участие в местните избори в над 170 общини

АБВ България

Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни

АБВ България

Владимир Маринов в Пловдив: Разговори с БСП вървят в цялата страна, но на места е много трудно

АБВ България

ПП АБВ издига строителен предприемач и баща на три деца за кандидат за кмет на община Хисаря


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни