Любомира Ганчева: Обявата на „Булгаргаз“ ЕАД за диверсификация в доставките на природен газ освен, че противоречи на всички икономически принципи и търговската практика, не е ли сигнал за дефицит?

Facebook Twitter

Последното обявление на „Булгаргаз“ за опити за диверсификация в доставките на природен газ и противоречието на документа с всякакви икономически принципи и логика беше в центъра на разговорите с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД, съобщи пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева.

„Получихме покана за разговор от изпълнителния директор на Булгаргаз. По време на срещата в края на миналата седмица ние представихме нашите основни опасения. Така направеното обявление противоречи на всякакви икономически принципи и икономическа логика, тъй като не обвързва цената с най-ниската изобщо или с пазарен принцип, а казва - „на търга ще спечели всеки, който даде под регулираната цена“.

Любомира Ганчева обясни, че така се отваря ножица между доставната цена и регулираната цена всеки, който влезе в този отрязък, може да се окажа, че ще спечели, ще се води, че има диверсификация на пазара, само че на по-висока цена, която ще платят потребителите.

„Дори и да има някой, който да се яви на това обявление, то принципно е сбъркано чисто технологично, защото са зададени обеми природен газ, които практически няма от къде да дойдат, защото единственото място, откъдето може да се диверсифицира, е Гърция, а там са по 1 млн. куб. м на ден, а в обновлението се искат 62 млн. куб. м на месец. Няма как да стане“.

Следващото безпокойство е, че единственият начин за диверсификация в доставките на природен газ за момента е LNG, така нареченият втечнен газ, където цените падат. Само, че по начина, който е описан в обявлението, то точно тези доставчици дискриминират, защото се иска постоянни доставки на газ, а всеки който познава материята на LNG газ, знае, че това се случва 18 дни в месеца“, каза още Ганчева. В продължение на тази среща, се състоя и втора, с директора на КЕВР.

„Внесохме нашето писмо с официалните ни притеснения за тази процедура при КЕВР, като лицензиращ орган, и ги помолихме в рамките на техните правомощия да проверят дали отговаря това обявление на нормативната уредба и икономическата логика.

Може да се окаже, че за едно обявление за диверсификация, става въпрос за липса на природен газ, каза Ганчева.

„Ние от АБВ продължаваме да питаме дали имаме проблем с доставката на природен газ от основния ни доставчик. Ако има такъв проблем, той не е ли резултат от лошото управление на процесите? Отново за това тримесечие с 1 % се повишава регулираната цена на природен газ. АБВ продължаваме и сме единствените, които следим тази тема и се надяваме този път да спрем едно безумие, за да не се налага да го платим след 3 месеца всички ние със сметките си“.

Публикувано на 27.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

АБВ България

Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия

АБВ България

Румен Петков прогнозира извънредни парламентарни избори до края на тази година

АБВ България

Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба връчи ПП АБВ на посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

АБВ България

ПП АБВ предоставя на вниманието на българската общественост извадки от мониторинговия Доклад на ЕК върху България, които много ясно характеризират ситуацията у нас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни