Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка настоя за незабавен парламентарен дебат за мира и сигурността в контекста на европейските избори

Facebook Twitter

Ние от ПП АБВ сме за мира и мирните решения и в тази връзка отново настояваме за незабавен парламентарен дебат по темата за мира и сигурността в контекста на европейските избори. Нека партиите да излъчат техни представителите от листите и да направим една обществена дискусия. Това заяви пред медиите лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

„България и НАТО, мирът и войната“. Нека кандидатите за евродепутати да покажат техните виждания за това каква Европа искаме и как виждат сигурността на България и Европа. Настояваме за мораториум върху закупуване на допълнителни въоръжения, включително и самолети. Отправяме призив към държаните членки на ЕС, ЕС и НАТО да проявяват разум и диалог. Няма как да има европейска архитектура на сигурност без Русия. Настояваме България да излезе с правителството и да поеме инициатива пред ЕС и НАТО за преосмисляне на системата за сигурност. Политика не се прави с „да, сър“, „да, госпожо“ и така не се защитават национални интереси“.

Заячка посочи, че в продължение на дни сме свидетели на налагане на тезата, че трябва допълнително въоръжаване на територията на България.

„Уважаемите политици, които организираха конференцията „70 години НАТО и 15 години България в НАТО“, пропуснаха една годишнина. Пропуснаха 20 години от бомбардировките на НАТО над Белград. Тези хора, които сега говорят за въоръжаване, очевидно не са си извадили поуки от това, което се случи. Такава агресия имаме за първи път. Политиците, които говорят за допълнително въоръжаване на територията на страна се опитват да превърнат НАТО от щит, в меч“, заключи Заячка.

В допълнение към темата, председателят на ПП АБВ Румен Петков отново посочи, че партията настоява за мораториум върху сделката за закупуване на нов боен самолет от САЩ.

„F-16, такъв самолет още не лети, за какъвто ние ще платим 2 млрд. и повече разбира се. Ние си купуваме самолет, който още няма завод. Това е безумие и затова ние настояваме за мораториум. Всички тези, които казват, че трябва да разполагаме нови военни мощности, ново въоръжение, не коментират кой ще плаща. Американският посланик бурно приветства това, че ще си купуваме пенсионирани самолети. Те са участвали във Втората световна война, навярно, ако не в Първата, само, че ги плащаме. Определени дейци казват да разполагаме ядрено въоръжение на територията на България, кой ще го плаща“.

Публикувано на 27.03.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков подари на Н. Пр. Анатолий Макаров гравирана писалка със знамената на България и на Русия

АБВ България

ПП АБВ внесе два сигнала до КЕВР със съмнения за злоупотреби, които водят до повишаване цената на тока

АБВ България

За неизбежността на АЕЦ "Белене": Проф. Дуранкев в дискусия по БНТ

АБВ България

Габриела Райкова, АБВ-Младежи: Приетото в Ялта послание за мир приема до голяма степен посланията, които АБВ отправя

АБВ България

Любомира Ганчева: Катастрофата в енергетиката става необратима


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни