Световното Движение за мир получи подкрепата на представители на дипломатическия корпус у нас

Facebook Twitter

Световното Движение за мир получи подкрепата на представители на дипломатическия корпус у нас. Днес то бе официално представено в София.  

Посланици у нас на редица държави предложиха сътрудничество в сферата на постигане и съхранение на мира.

В рамките на събитието председател на Инициативния комитет на Световното Движение за мир Пламена Заячка подчерта, че единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност. Тя благодари на представителите на дипломатическите мисии у нас за подкрепата, защото това е световна, обща, универсална и надполитическа кауза.

„Времето за неутралитет премина и затова група интелектуалци и граждани подехме инициатива и стартирахме Движение за мир. Нашата мисия, нашите ценности са много прости- не на нарастващата милитаризация, не нападанията в разрез с международното право и ООН, ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава и нейната териториална цялост“.

Заячка посочи, че прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е връщане към Студената война, а големият потърпевш от това ще бъде на първо място Европа.

„Времето за неутралитет премина и затова група интелектуалци и граждани подехме инициатива и стартирахме Движение за мир. Нашата мисия, нашите ценности са много прости- не на нарастващата милитаризация, не нападанията в разрез с международното право и ООН, ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава и нейната териториална цялост. Свидетели сме на влошаване на международната обстановка, където международното право и суверенитетът на държавите се нарушават и се излиза от основополагащи договори за сигурността на Европа и света. Свидетели сме на международни действия като налагане на санкции, които не носят нищо полезно, напротив водят до ерозия на средата“.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи, че присъствието на събитието на посланици от 4 континента е достатъчно показателен за значението на темата за мира.

„Фактът, че днес Пламена ни представя практически първото международно, световно движение за мир от 90-а година насам, е достатъчно показателен. Ние сме готови да честваме всякакви юбилеи, подминавайки събития, които са оставили трайни, лоши следи за всички нас“, отбеляза още той и като пример посочи годишнината от Бомбардировките на Югославия от НАТО.

„Ние не бива да забравяме 10-годишния икономически натиск върху Сърбия или Югославия. На нас, на Балканите, на Югоизточна Европа какво ни даде ембаргото върху съседната наша страна? Милиардните икономически щети, които те преживяха, бомбардировките, унищожили не малка част от инфраструктурата им, на региона тази санкция даде контрабанда – контрабандата на алкохол, цигари, която позволи трафика на наркотици. Тоест това беше един изключително тежък удар върху Европа“.

Световното Движение за мир постави началото си преди около месец от Варна. Само за няколко седмици инициативата има своите посланици на 4 континента в над 10 държави, получава подкрепата на общественици, хора от културните среди, представители на дипломатическите мисии у нас.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ В РЕПОРТАЖИТЕ:

ТВ ЕВРОПА: Международното движение за мир получи подкрепа от дипломати от цял свят в София

БНТ: Световното движение за мир получи подкрепа от дипломатическия корпус у нас

 

 

 

Публикувано на 03.04.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град

АБВ България

COVID-19 vs CORONAVIRUS

АБВ България

Христо Колев с въпрос към СОС за неизпълнено решение за мемориал на загиналите от бомбардировките през Втората световна война

АБВ България

Румен Петков: Машинният вот отново няма да се състои. Това обслужва статуквото и купувачите на гласове

АБВ България

Любомира Ганчева: Кой ще понесе отговорност за забавянето с година на „Балкански поток“. АБВ сезира прокуратурата за корупция в обществена поръчка за проект за газопровод до Свищов


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни