Проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“, по радио „Фокус“: 30-те години преход показаха, че корупцията в България, не само при това правителство, но и преди, има солидни измерения

Facebook Twitter

Водещ: Мой следващ гост е професор Боян Дуранкев – водач на листата на „Коалиция за България“, съставена от АБВ и още шест формации за предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП). Как се чувствате след номинацията и избора да водите листата на „Коалиция за България“?

Боян Дуранкев: Първото нещо, което е – наистина става дума за коалиция от равнопоставени политически сили от левия спектър. Те са седем на брой и бих казал, че не е редно да се казва една и другите, а е редно да се казва Великолепната седморка направо, тъй като наистина те са равнопоставени. От отдавна работят по тези идеи, които са и мои идеи в голяма степен, постигнахме едно съгласие и едно споразумение за дългосрочно сътрудничество не само сега на европейските избори, но и на следващите избори, като вероятно сега са седем, но по-натам със сигурност ще се присъединяват и други политически сили и личности, които изповядват идеите на левия спектър.

Водещ: Професор Дуранкев, вашите колеги са ви гласували изключително доверие от позицията, която представи лидерът на партията АБВ и председател на коалицията Румен Петков. Ние научихме, че чрез вашата личност има голяма възможност да се води силен дебат в политическата надпревара за участие в ЕП. Как ще бъдете полезен на обществото?

Боян Дуранкев: Изглежда на обществото в голяма степен това състояние на България, това състояние на Европа, не се нрави. По много причини. От една страна ние очакваме Европа да промени своето съдържание чрез една фина настройка и то при следващия Европарламент. Става дума за изключително важни и необходими политики за страни като България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Полша – тези страни, които след присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) постигнаха известен икономически растеж, но са далеч от онова понятие, което ние от отдавна споделяме, изповядваме и лансираме, което се нарича „догонващо развитие“. Иначе, ако продължава инерцията, ако продължава екстраполацията на тенденциите, България ще достигне заедно с Румъния средното ниво на ЕС след около 30 или 50 години може би – нещо, което не ни удовлетворява. Така че е необходима пренастройка на ЕС и едно много по-благоприятно въздействие върху икономката и върху доходите в България. Второто нещо, което трябва да се отстоява в ЕС, е спиране на тенденцията на обезлюдяване на тези страни, които споменах, тъй като голяма част от техните млади и интелигентни деца заминават към центъра, към Западна Европа все повече и повече и това означава тотални загуби за държавите, които са в тази част на Източна Европа не само като загубите на държавата, инвестирани във всеки един човек, това са горе-долу около 2 000 лева на човек годишно, но също така и пропуснати ползи, които са изключително големи. Обратно казано – ако сложим на кантара това, което тези страни получават чрез европейските субсидии, чрез европейските фондове, и от другата страна на кантара това, което дават тези страни, много неприятно е, че всъщност се оказва, че източноевропейските страни са донори на Западна и Централна Европа. Едва ли може да се понася това положение по-натам и едва ли можем да очакваме, че мигранти по някакъв начин ще решат тези въпроси. Третото нещо, което ще отстояваме и което от отдавна лансираме, е нормализиране на отношенията между ЕС и Русия. Мисля, че всеки европеец, всеки, който има сърце и който има деца и внуци, със сигурност не иска едно продължаване на въоръжаването, на спиралата, на надпреварата във въоръжаването, не иска с изключение на хора, които се броят на пръстите на едната ръка, не иска ядрени оръжия в ЕС и всеки европеец вероятно вижда много изгодно икономическо и културно сътрудничество с Русия. Тоест трябва да се смени интензитетът на въздействие вътре в самия ЕС, за да се решат много от проблемите, които в момента съществуват в тези страни. И още и още въобще ние сме склонни да разговаряме много сериозно и много сериозно с всички политически сили за промяна на посоката на Европа, тъй като променяйки Европа, ние ще променим и България. Това е нашата кауза. Това са ни идеите от повече от десетилетие и ще ги отстояваме много активно. Нека никой да не се плаши от нашите съперници, но има точки, по които ще можем да достигнем съгласие в следващия ЕП.

Водещ: Както вие казахте, за да се промени България, първо трябва да се промени Европа. Според вас обаче това може да стане с „тотална европейска война на корупцията“ – ваше изказване от последните дни.

Боян Дуранкев: Може би попадаме в десетката с вашия въпрос, тъй като и днес президентът свиква Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията по високите етажи на властта. И тази битка с корупцията, тя е започната в ЕС. Със сигурност трябва да продължи и да се развие и тук на наш терен. Колкото и да ми е неприятно тези неща, които на пръв поглед изглеждат като битовизми като „Апартаментгейт“, като влияние и промяна на закони в полза на определени компании, подсказват, че в България въобще голяма част от портфейлите са пълни с недостатъчно чисти средства. Даже погледнете – банална истина е, че имотните сделки повечето се изповядват, да не кажа всичките, на данъчна основа. Тоест крият се доходи и се не се плащат данъците, които са необходими. От друга страна, ако пресметнем по линия на пазарните цени това, което се купува, възниква въпросът, който е много основателен – откъде тези хора имат такива чудовищни средства. Това не са само лели, стринки, баби, дядовци, които са трупали и пестели от закуските си. Това са пари, които със сигурност са дошли по някакъв друг начин. Или пък въпросите за зависимостта, защото ако използваш чужди автомобили, чужди апартаменти, без да плащаш нищо, ти си морално зависим от този, който ти ги предоставя като благодат небесна, като небесна мана да ги ползваш. Обратно казано – 30-те години преход показаха, че корупцията в България засега и преди, не само при това правителство, а и преди – подчертавам, корупцията в България има доста солидни измерения. И по тази причина нашите баби и дядовци получават мизерни пенсии, по тази причина и голяма част от работещите са с доходи, с които никога не могат да си позволят даже панелна гарсониера. И по това отношение ще бъдем безкомпромисни – чисти ръце, чисти портфейли и разбира се горести сърца.

Водещ: Проф. Дуранкев, какви са очакванията ви от КСНС?

Боян Дуранкев: Най-малкото блатото да се пораздвижи по някакъв начин, да се почисти водата и нещата да тръгнат по един малко поцивилизован, не бих употребил „европейски“, но наистина по един цивилизован, културен, морален и етичен начин, защото ако се замислим, ако позволите образно казано, знаменитият Симеон Радев беше написал в своята книга „Строители на съвременна България“, те са три тома, ако сега беше жив той, щеше да напише четвърти том: „Строители в съвременна България“, не „на съвременна“, а „в съвременна България“. Тоест голямата част от политическата класа изглежда, че се вторачваше по какъв начин да се облагодетелства, докато е на власт, а след това нещата да се оставят на самотек. С други думи в това отношение нека не се колебае президентът, че ние напълно го подкрепяме в неговата битка срещу корупцията.

Водещ: Вие отправихте покана към нас журналистите да ни запознаете с вашата тераса и апартамент. Е, запознайте ни.

Боян Дуранкев: Заповядайте на гости. Разбира се, че асансьорът е общ, в едно общо блокче, разбира се, че терасата е около 1,5 на 3 метра. Разбира се, че апартаментът е достоен за един български професор, аз държа половината от него, а другата е на дъщеря ми. Апартаментът е под 70 квадрата. Така че заповядайте да видите как живее средната класа, но поглеждайки моя апартамент, той все пак е по-добре, отколкото апартаментите, които мечтаят да придобият хората с доходи под средните, отколкото е възможно да се поддържат с малките пенсийки апартаментите и къщите, които имат пенсионерите. Въобще бих казал, че това е напълно достатъчно за един професор. И все пак, поглеждайки от моя апартамент, бих желал в България да няма хора, които имат проблеми с основните си нужди, с основните си потребности. Или обратно казано: бих искал броят на бедните хора да се брои на пръстите на едната ръка, но и броят на богаташите, които ходят с метро и които живеят в такива апартаменти като моя, наистина да показва, че България е една морална страна.

Водещ: Професорe, как „Апартаментгейт“ ще повлияе на предстоящите избори?

Боян Дуранкев: За съжаление, България точно се е озовала в епицентъра на събитията по този начин и на световните медии. Но отчаянието и апатията, която я има сред българските граждани, наистина вече достигна потресаващи размери, а омразата към новобогаташите нараства все повече и повече. Където ходя, обикновените хора споделят точно това. И се оказва, че и управляващите в момента, които са някаква коалиция открита и скрита същевременно с третата политическа сила, и тези, които управляваха преди, не бяха нещо, което да вдъхновява обикновения български гражданин в момента. Така че, когато две политически гигантски сили, мастодонтите в българската политика си вадят неприятните неща и ги показват един на друг, тогава шансът на третия, който е достатъчно чист и достатъчно отговорен към всичките български граждани, тогава шансът нараства. Как да го кажа? Ще се борим докрай за една чиста, морална и просперираща България.

Водещ: Няма как да подмина още една тема от вчерашния неделен ден. От БСП ви обвиниха, че използвате името за политическата формация „Коалиция за България“, която търговска марка принадлежала на тях. Вие как го приемате?

Боян Дуранкев: Точно, както вие го казахте – в минало свършено време. В нашата „Коалиция за България“ са трима от четиримата, които са регистрирали тази търговска марка. И още едно нещо, ЦИК ще си свърши работата разбира се, но бих казал, че БСП е приключило преди доста години с тази търговска марка, тоест не я е поддържало, не я е пререгистрирало, както е било необходимо. Така че тя принадлежи на една от седемте партии, които в момента са в „Коалиция за България“. А ние наистина сме коалиция от седем партии и наистина сме за България.

Водещ: Какво ще ни покаже форматът „Коалиция за България“ и за колко места ще се борите?

Боян Дуранкев: Ние разбира се ще се борим за 17 места, но е достатъчно да отидат двама-трима в ЕП, за да търсим сътрудничество с другите страни от Източна Европа и с другите страни, които разбират болките и страданията на държавите като България, Румъния и другите страни, които евентуално ще станат членки на ЕС. Със сигурност ще имаме партньорство и с останалите евродепутати от България, и със сигурност ще намерим мостове един към друг, за да защитаваме националните интереси. Тоест ние не сме един против всички останали, а ще търсим сътрудничество и решение, тъй като наистина Европа е нашият общ дом, наистина България е нашата майка. И грижата за майката, за тази не само грижа за това, че сме се родили тук, а понеже сме отговорни като български граждани за всички наши деца и внуци. Логиката на развитието винаги е била следващото поколение да живее по-добре от предишното. И това ни е мечтата. Това е каузата ни, за която отиваме в ЕП.

Водещ: Вие започнахте вашата обиколка из страната. Проведохте и първата си среща с граждани в Пазарджик. Как ви приемат хората? Какво ви казват?

Боян Дуранкев: Много сърцато, много амбициозно. Имаме покани от различни точки на страната. От Якоруда или пък Варна. В събота ще имаме срещи. Но все още не е започнала предизборната кампания. Това са срещи за сверка на нашите часовници и евентуално за генериране на допълващи идеи към нашата платформа. Ще търсим решаване на човешките проблеми на българските граждани. А те е възможно да бъдат решение и с промяна на България, но и с промяна на ЕС. Така че битката ни за ЕП не е самоцелна. Просто да отидем там и от време на време да кацаме обратно в България. Ще търсим и след това сътрудничество с всички български граждани, тъй като, ако се върна назад във времето, един единствен евродепутат досега е имал бази в България, на които е ходел, след като е бил избран, да се среща със своите избиратели и със своите съграждани. Нещо, което в другите страни такава арогантност да не се срещаш след избирането, такава арогантност не е имало.

Водещ: За кого говорите?

Боян Дуранкев: За сегашния вицепрезидент разбира се. Тя го направи по собствена инициатива, когато беше евродепутат и разбира се докрай присъстваше в България и в българския живот.

Йоланда ПЕЛОВА

Публикувано на 08.04.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Любомир Халачев инициира дискусия, провокирана от новината за въвеждането на нов език в политическия живот на САЩ, който неутрализира пол и роднински връзки

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Защо думите „баща, майка, той и тя”, бяха предложени за забрана в 117-ия конгрес на САЩ?

АБВ България

ПП АБВ ще сигнализира здравното министерство и прокуратурата за неспазване на мерките срещу COVID-19 от страна на премиера

АБВ България

Румен Петков: Прокуратурата се държи като организирана престъпна група, два месеца се чуди как да ни вика да ни пита за Ангел Джамбазки

АБВ България

Христо Колев оповести имената на прокурорите, които спряха разследването по казуса със снимките и видеозаписа от резиденцията на премиера


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни