Проф. Боян Дуранкев: Битката е за Майка България, за една достойна България в Европейския съюз

Facebook Twitter

На среща с граждани в Силистра представители на „Коалиция за България” представиха основните акценти в предизборната си платформа и ключови теми бяха подложени на дискусия.

Според проф. Боян Дуранкев – водач на листата за евродепутати на „Коалиция за България”, на предстоящите евроизбори  битката е за Майка България, за една достойна България в Европейския съюз. Той посочи  три основни приоритета, които България трябва да отстоява в бъдещия европарламент.  Първото е догонващо икономическо развитие на България с темпове 6-7 процента поне и с така наречената „Европа на  различни скорости” – България и Румъния да се движат по-бързо, отколкото другите страни. Второто е догонващо социално развитие, при което българите да получат  минимална заплата най-малкото половината от средната минимална заплата в ЕС и средна месечна заплата около 1800 лева до 2025 година.

„И третото нещо, за което ще настояваме, е страните в демографска криза или демографска катастрофа, като България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, да постигнат свои програми  и да ги реализират за едно устойчиво демографско развитие”, заяви проф. Дуранкиев.

Според Ивайло Калфин – член на НС на ПП АБВ,  това е възможно, ако знаем какво правим в Европейския парламент”.  Калфин смята, че поставеният от проф. Дуранкев проблем за демографската криза е европейски проблем, както и проблемът с изтичането на „мозъци” и работна сила и могат да бъдат решени с европейски програми в рамките на средствата, давани на страните. Калфин припомни за неизползвания потенциал на Дунавската стратегия и каза, че има варианти  част от средствата за кохезионна политика да бъдат  вложени чрез Европейската инвестиционна банка в конкретни проекти по река Дунав. „Това не означава повече пари, а по-добро използване”, обясни Ивайло Калфин.

Румен Петков, председател на „Коалиция за България“ отправи критика към сегашните евродепутати, които имали „редица цинични гласувания против националния интерес” и са „много ярка еманация на говорене - едно в България и правене на друго в Европа” и поясни с пример за свалянето на санкциите срещу Русия.  „Коалиция за България” е може би единствената коалиция, която ще се бори за мир и за чудесни и топли отношения в рамките на света, в рамките на Евразия и в рамките на Европа”, заяви проф. Дуранкев. Той поясни, че това означава рязко подобряване на отношенията с Русия, означава спиране и ликвидиране на понятието санкции, тъй като такова понятие в международното право не съществува и е незаконно и, трето, подобряване на икономическите и културните отношения между Русия и ЕС. „Трябва да се знае много добре, че европейската архитектура за сигурност е невъзможна без Русия”, подчерта Румен Петков.

Той апелира за подкрепа на листата на „Коалиция за България“ с №10,, тъй като има огромна разлика в морала на кандидатите на коалицията и всички останали листи. „Ние не сме в суджуци, не сме в къщи за гости, не сме в апартаменти без пари с и без асансьори в хола, ние сме в България пред очите на хората“.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ В РЕПОРТАЖА НА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА

Публикувано на 12.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков пред FN: Европа трябва да възстанови мястото си на лидер, за да не се превърне в треторазреден играч

АБВ България

Ивайло Калфин за протеста в Ярджиловци: Протестите на жителите на селото не са политически. Хората от протестират, защото нямат вода

АБВ България

Проф. Дуранкев пред fakti.bg: ЕС е длъжник на България

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев за FN: Европа трябва да бъде добре координиран оркестър, с умел и мъдър диригент

АБВ България

Румен Петков пред в. „Стандарт“: Водим битка за енергийна справедливост, носим послание за принадлежност към род и родина


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни