Георги Първанов в Благоевград: Македонците градят държавността си и идентичността си на база на българската история

Facebook Twitter

Книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“ представя по-активната ни позиция по Македонския въпрос. Това каза по време на представянето на документалния сборник в Благоевград Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012 г.), който е съавтор и автор на предговора.

„Когато сигнализирахме на нашия премиер, че е нужна една по-активна позиция, той отговори сдържано позитивно и помня как зам.-министърът на външните работи попита - какво ще кажат западните ни партньори. От своя страна аз отговорих, че няма да спорим с тях, а просто ще извадим документите на консулите и дипломатите от Солун, Скопие, Битоля и това ще бъде нашият отговор“.

Георги Първанов посочи, че има усещането, че сме се предали и заради нечий друг интерес сме готови да се откажем от една кауза, от един идеал, който е бил движеща сила в българското общество повече от 100 години – от Освобождението насам. Той припомни, че преди близо две години на центъра на Благоевград имаше тържество, на което присъстваха премиерите Борисов и Заев, както и много министри и депутати. Според него тогава те са говорили малко сдържано, но вярно и ангажирано.

„На другия ден македонският премиер Зоран Заев даде едно интервю за тяхна телевизия, в което заяви, че Илиденското въстание е македонско, но ако някой от българите иска, може да го чества. Това звучеше много провокативно и доста грубо на фона на онова, което видяхме ден по-рано. Тогава мнозина от българските политици реагираха остро. Историците също реагираха така, но дискусията не се разгърна и спря. Аз не бях изненадан тогава, защото помня година преди това събитие – на 2 август 2017 година, в деня след подписването на договора между България и Македония, на паметника на Гоце Делчев Зоран Заев в присъствието на нашия премиер произнесе реч, в която каза, че осем етноса отбелязваме това въстание, но българите блестяха със своето отсъствие. С други думи, според него българите нямат никакво отношение към Илинденско-Преображенското въстание. Няма как да се съглася с това, защото 30 години се занимавам с Македонския въпрос и съм добре запознат“, каза още Георги Първанов.

В Благоевград Първанов заяви, че македонците градят държавността си и идентичността си на база на българската история. По думите му комисията по историята между България и Македония разсъждава и анализира освен чий е Гоце Делчев, и в кои общини е ходили апостол Павел и какво е правил там, а от това няма никакъв смисъл.

„Ако има договореност за това, че Илинденско-Преображенското въстание е българско, заради етническото самосъзнание на хората и заради документите на ВМРО, заради печата, заради дипломатическите оценки, от там нататък лентата може да се връща назад и е ясно, че не може да е било по-различно през Възраждането и Средновековието, след като през 1903 година населението има българско самосъзнание“, коментира той.

Георги Първанов отбеляза също, че македонската идея и съзнание е клонче във вековното дърво на българската нация и това не е основание ние да претендираме какво да бъде тяхното самосъзнание. Според него трябва да признаем, че за няколко десетилетия сръбската пропаганда е свършила много добра работа в това отношение, а ние сме загубили много по Македонския въпрос.

Президентът е категоричен, че българската политика и дипломация правят твърде много компромиси по отношение на Македонския въпрос, но те са все закъснели и безрезултатни.

„Най-тежкият компромис ще бъде ако ние отстъпим историята си. Ние имаме скромната роля на пазители на тази опожарена територия на българското минало. Ако допуснем да го ограбят, не знам какво ще завещаем на поколенията след нас. Не мога да си представя, че това може да се случи, ако ние имаме амбицията да сме признателни към паметта на апостоли, войводи, комити, четници и т.н.“, допълни той. Първанов добави, че периодичният печат от преди 115 години поставя в центъра си Македонския въпрос – мисълта, грижата, битката за освобождението и обединението на поробените братя, а днес ние не смеем да отворим дума по този въпрос и това според него е недопустимо. Той каза още, че ще мине време и някой ще оцени това като престъпление към националната идея.  

Първанов каза също, че е необходим нов договор със Северна Македония или анекс към сегашния.

„Имаме не лош договор, подписан преди 2-3 години, но този договор се оказа морално остарял. Видяхме гърците как решиха своя проблем със Скопие. По начин, по който буквално закова проблемите. За сметка на това все по-често се говори за изграждането на македонската държава на основата на Илинден, на Илинденско-Преображенското въстание, което е кражба на българската история. И тези неща, аз твърдя, няма да се решат в специалната комисия, която беше създадена, тъй като тя няма мандат за такива решения – категорични, беузсловни".

Публикувано на 14.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

АБВ България

Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия

АБВ България

Румен Петков прогнозира извънредни парламентарни избори до края на тази година

АБВ България

Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба връчи ПП АБВ на посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

АБВ България

ПП АБВ предоставя на вниманието на българската общественост извадки от мониторинговия Доклад на ЕК върху България, които много ясно характеризират ситуацията у нас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни