Проф. Б. Дуранкев в Русе: Има една магистрала към Европа и това е река Дунав

Facebook Twitter

В България много се говори за магистрали, магистрали от асфалт, но всъщност има една-единствена магистрала към сърцето на Европа и това е река Дунав. Това заяви кандидатът за евродепутат и водач на листата на „Коалиция за България“ проф. Боян Дуранкев в Русе. Той е категоричен, че  България и Румъния трябва да координират своите действия в ЕП, за да направят реката плавателна целогодишно, и именно това ще е първата цел на евродепутатите от коалицията. Близо 100 дни в годината река Дунав не е плавателна в Българо-румънския си участък, което засяга и двете страни.

Втората задача е свързването на река Дунав с корабостроенето и кораборемонтите. „Дълбоко сме убедени, че България може да развие този сектор на икономиката успешно, тъй като има традиции, хора, които са способни да изграждат нови мощности и в това отношение България може да дръпне напред“ категоричен бе проф. Дуранкев

Третото изключително важно нещо за коалицията е координиране на действията с Румъния по отношение на екологията по отношение на река Дунав и дунавските области. „Ще се борим за превръщането на река Дунав в един център на Европа, както в плавателно, така и в индустриално и екологично отношение“, каза проф. Боян Дуранкев.

Развитието на регионите и в частност Дунавския регион е секторната политика, с която желае да се занимава най-младият кандидат за депутат в Европейския парламент, русенката Калина Найденова. 21-годишната дама смята, че „Коалиция за България“ е единствената сила, която може достойно да представя България и Дунавския регион в ЕС. „За мен е чест да представям Дунавския регион в Европейския парламент“ добави тя.

Представянето на кандидатите за европейски депутати на коалиция „Коалиция за България“ днес в Русе, бе на борда на кораба „Русчук“, с което бе демонстриран именно ангажимента й към Дунавската стратегия.

„Това означава друга политика на поддържане на околната среда, гарантиране на плавателността на реката и нещо, което за нас е изключително важно – Дунав като комуникация, инструмент за развитие на туризма и инструмент за комуникация между хората. Ние години наред сме си поставяли за цел, с Валери Иванов, директор на Драгажния флот в Русе, имахме среща с Румънския посланик и имаме гаранция на съседите, че ще бъдем заедно в битката за активен Дунав.  Битката за този Дунав, който обичаме и искаме да бъде свързващо звено с Европа.

Това, което Дунава ни дава като усещане за перспектива е неизползвано. И днес Дунав, като източник на потенциал, като гаранция за околната среда и животинския спектър, но преди всичко като река, която дава европейско самочувствие не само на Русе но и на България“ заяви председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков, който заема 17 място в листата. Той бе категоричен, че е особено важно България да възстанови позициите си в корабоплаването и кораборемонта. Според него държавата трябва да се заеме със съживяването на корабостроителницата в Русе, както го е направила с „Авионамс“ и други предприятия. Държавата трябва да застане на мястото си за възстановяване на корабосторителницата, за да може България заеме това място, което е имала десетилетия наред. Правим го тук, на Дунава, за да е ясно, че това е ангажимент, който не може да бъде поставян под съмнение.

Дунава е общо благо, общо бъдеще, но е преди всичко общо задължение и ангажимент ако искаме да отговорим на очакванията и на потребностите и на региона и на страната“ каза в заключение Румен Петков.

Публикувано на 15.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни