Княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски дари на Националния исторически музей портрет на Стефан Стамболов и две литографии, свързани с него

Facebook Twitter

Княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски дари на Националния исторически музей портрет на Стефан Стамболов и две литографии, свързани с него. Едната литография е от вестник „Le Petit Parisien“ от 28 юли 1895 г., а другата от „Le Petit Journal“ и отразяват убийството на Стамболов. Дарението прие гл. ас. д-р Петранка Неделчева от Националния исторически музей.

Пред журналисти княз Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски коментира, че прави тези дарения, защото много често в България историята се забравя.

„Например тази година честваме 140-годишнината от Освобождението на България. Княжество България се основа преди 140 години, защото беше подписан Константинополският мирен договор. Защо този договор ми е много важен освен, че е важен за България? Моят роднина го подписа от страната на Русия. Моят роднина по лична инициатива вкара тезиси на Берлинския договор, които дадоха възможност за основаване на княжество България. Тази тема в България е почти неизвестна“, коментира още Ростовски.

Той критикува и изданията, излезли в България, които отричат ролята на Русия в освобождението на България. Князът обърна внимание на твърденията, че руските войски са освободили страната ни само защото са транзитирали към Константинопол.

„Този транзит струва на Русия 140 хил. убити и 60 хил. ранени. Даже, ако е вярно това, което конюнктурният популярен журналисти отразява за транзита – това е много голяма стойност за Русия“, допълни още Ростовски.

Това не е първото дарение на Никита Дмитриевич Лобанов Ростовски за български музеи. По повод 10 декември - Освобождението на Плевен княз Ростовски дари на Регионален военноисторически музей - Плевен корица от списание Le Petit Jiurnal от 1896 г. Кой е княз Никита Дмитриевич Ростовски? Княз Дмитриевич Лобанов Ростовски е колекционер, банкер и геолог по образование. Роден е в София на 6 януари 1935 г. Средното си образование получава в България. Бил е шампион по плуване за младежи в дисциплините 100 и 200 метра. Завършва Оксфордския университет, а след това геологическия факултет на Колумбийския университет в Ню Йорк. Освен роден в България княз Ростовски е свързан със страната ни и по още една причина. Той е потомък на княз Алексей Борисович Лобанов Ростовски, който като опитен дипломат включва три пункта от Санстефанския договор, който факт дава възможност 6 месеца по-късно за създаване на независимо Княжество България и първата българска Конституция. В България този договор е известен като Цариградския договор.

Публикувано на 19.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни