Проф. Боян Дуранкев за FN: Европа трябва да бъде добре координиран оркестър, с умел и мъдър диригент

Facebook Twitter

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто отговаря проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“.

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– За Европейския съюз са разработени два вида прогнози: екстраполационна и нормативна.

Според екстраполацията на тенденциите европейският център (най-развитите страни) ще се развиват с ниски темпове, но зад всеки процент на прираста на БВП ще се крие повече, отколкото при по-слаборазвитите страни като България и Румъния, например.

Според нормативната (оптимизационната) прогноза в ЕС трябва да се постигне Европа на две скорости – най-бързо трябва да се развиват най-слаборазвитите страни – съответно тези в Източна Европа, където попада и нашата страна.

Естествено че ние от „Коалиция за България“ ще защитим идеята за сближаване на равнищата на социално-икономическото развитие.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Най-голямото предизвикателство е ЕС да не продължи да прилича на оркестър от 28 музиканти, при който всеки свири собствената си национална мелодия, а диригентът се поклаща, страдайки от тежък интелектуален ишиас.

„Коалиция за България“ ще предложи (имаме съгласието на още 8 европейски страни) оркестърът да е по-координиран, а диригентът – по-умел и по-мъдър. За да може ЕС да се превърне в основен фактор за мир и „благоденствие за всички“ в съюза.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– Че е налице тежка бюрокрация, която е безумно високо платена, е факт. Че някои регулации са дискриминационни – също.

Но не трябва заедно с мръсната вода от легена да се изхвърли и бебето. Напротив, трябват и допълнителни регулации. Например, според „Коалиция за България“ ваксините за хора е най-добре да се произвеждат в  ЕС, а не в Турция и Индия – все пак качеството има най-важно значение.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– „Коалиция за България“ е единствената, която предлага в пакет „догонващо социално-икономическо развитие“ на България в ЕС до 2025 г. Иначе от демографска катастрофа, каквато е сега, ще се премине към пълна демографска пустиня, а средната възраст ще надхвърли 55 години…

Или догонващо социално-икономическо развитие, от което и ЕС ще има полза, или тотална катастрофа!

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Като икономист ще претендирам за участие в постоянната комисия „Развитие“. Там ще отстоявам интересите на тези 9 страни, които имат проблеми с икономическото и социалното развитие.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

– До новия парламент нашите евродепутати отиваха и се представяха така: „Аз съм от ГЕРБ и съм от семейството на ЕНП“ или „Аз съм от БСП и съм от партийното семейство на ПЕС“ и т.н.

Но в ЕС традицията е да се казва, например, „Аз съм българин и имам общи интереси с вашата страна“. И тогава нещата ще се случват.

Не вярвам другите нови евродепутати – или поне не всичките – да са „коне с капаци“ и да демонстрират лош вкус и нахакано поведение. Ще търся сътрудничество с всички от тях, пък каквото се случи. От камък цигулка не може да се направи, все пак.

Публикувано на 23.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков подари на Н. Пр. Анатолий Макаров гравирана писалка със знамената на България и на Русия

АБВ България

ПП АБВ внесе два сигнала до КЕВР със съмнения за злоупотреби, които водят до повишаване цената на тока

АБВ България

За неизбежността на АЕЦ "Белене": Проф. Дуранкев в дискусия по БНТ

АБВ България

Габриела Райкова, АБВ-Младежи: Приетото в Ялта послание за мир приема до голяма степен посланията, които АБВ отправя

АБВ България

Любомира Ганчева: Катастрофата в енергетиката става необратима


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни