Проф. Боян Дуранкев за FN: Европа трябва да бъде добре координиран оркестър, с умел и мъдър диригент

Facebook Twitter

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто отговаря проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“.

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– За Европейския съюз са разработени два вида прогнози: екстраполационна и нормативна.

Според екстраполацията на тенденциите европейският център (най-развитите страни) ще се развиват с ниски темпове, но зад всеки процент на прираста на БВП ще се крие повече, отколкото при по-слаборазвитите страни като България и Румъния, например.

Според нормативната (оптимизационната) прогноза в ЕС трябва да се постигне Европа на две скорости – най-бързо трябва да се развиват най-слаборазвитите страни – съответно тези в Източна Европа, където попада и нашата страна.

Естествено че ние от „Коалиция за България“ ще защитим идеята за сближаване на равнищата на социално-икономическото развитие.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Най-голямото предизвикателство е ЕС да не продължи да прилича на оркестър от 28 музиканти, при който всеки свири собствената си национална мелодия, а диригентът се поклаща, страдайки от тежък интелектуален ишиас.

„Коалиция за България“ ще предложи (имаме съгласието на още 8 европейски страни) оркестърът да е по-координиран, а диригентът – по-умел и по-мъдър. За да може ЕС да се превърне в основен фактор за мир и „благоденствие за всички“ в съюза.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– Че е налице тежка бюрокрация, която е безумно високо платена, е факт. Че някои регулации са дискриминационни – също.

Но не трябва заедно с мръсната вода от легена да се изхвърли и бебето. Напротив, трябват и допълнителни регулации. Например, според „Коалиция за България“ ваксините за хора е най-добре да се произвеждат в  ЕС, а не в Турция и Индия – все пак качеството има най-важно значение.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– „Коалиция за България“ е единствената, която предлага в пакет „догонващо социално-икономическо развитие“ на България в ЕС до 2025 г. Иначе от демографска катастрофа, каквато е сега, ще се премине към пълна демографска пустиня, а средната възраст ще надхвърли 55 години…

Или догонващо социално-икономическо развитие, от което и ЕС ще има полза, или тотална катастрофа!

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Като икономист ще претендирам за участие в постоянната комисия „Развитие“. Там ще отстоявам интересите на тези 9 страни, които имат проблеми с икономическото и социалното развитие.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

– До новия парламент нашите евродепутати отиваха и се представяха така: „Аз съм от ГЕРБ и съм от семейството на ЕНП“ или „Аз съм от БСП и съм от партийното семейство на ПЕС“ и т.н.

Но в ЕС традицията е да се казва, например, „Аз съм българин и имам общи интереси с вашата страна“. И тогава нещата ще се случват.

Не вярвам другите нови евродепутати – или поне не всичките – да са „коне с капаци“ и да демонстрират лош вкус и нахакано поведение. Ще търся сътрудничество с всички от тях, пък каквото се случи. От камък цигулка не може да се направи, все пак.

Публикувано на 23.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Доц. Атанас Мангъров и Румен: За провала на ваксинирането на лекарите на първа линия и ваксинационните паспорти

АБВ България

Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

АБВ България

Румен Петков: Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров - тримата прокурори, обслужили Борисов

АБВ България

Румен Петков се срещна с посланика на Социалистическа република Виетнам у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни