Румен Петков пред FN: Европа трябва да възстанови мястото си на лидер, за да не се превърне в треторазреден играч

Facebook Twitter

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто ни отговаря кандидатът от листата на „Коалиция за България“ Румен Петков. 

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– Европа се нуждае от сериозни и радикални промени като атмосфера, като взаимоотношения и като излъчване на послания навън и външна политика. Ние сме единствените от „Коалиция за България“, които много ясно казахме „не“ на двойните стандарти. Не може да имаш бруталното убийство на Хашоги и целият ти дипломатически корпус да остане в страната извършител и да имаш едно ансолютно недоказано деяние във Великобритания и да си извадиш, при липсата на каквито и да е доказателства, посланиците от Москва. Чест прави на нашето правителство, че не го направи. Не може за „Северен поток“ 2, че е икономика и социална политика, а за „Южен поток“ да казваш, че е зависимост.

Второ, Европа трябва да заеме много силна позиция в гарантирането на мира и диалога. Ние считаме, че мир в продължение на 74 години след края на Втората Световна война ни гарантират, че мирът за нас е даденост, а това не е така. Нима не разбираме, че създаването на косовска армия е предпоставка за въоръжен конфликт непосредствено до нашата граница? Нима не разбираме, че дрънкането на оръжия в Черно море, освен че ще ни съсипе туризма, е напрежение, което във всеки един момент може да излезе от контрол? Аз много се надявам след проведените избори в Украйна нещата там да се нормализират.

Европа трябва да каже край на санкциите срещу Русия и, за съжаление, ние от „Коалиция за България“ сме единствените последователни в това отношение.

Защото санкциите срещу Русия не дават нищо. Какво дадоха 10-годишните санкции срещу Съюзна република Югославия? Милиардни щети за икономиката на Сърбия, 3000 убити жени и деца при бомбардировките, но нас ни дадоха контрабандни канали на горива, алкохол, цигари… Така че край на санкциите срещу Русия, активен диалог и решаване на проблемите – това са нещата които Европа трябва да направи незабавно.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Първо, гарантиране на мира. Второ, Европа загуби мястото си на лидер. Европа се превърна в слугинажен инструмент на Съединените щати. Можем ли ние в Европа и НАТО да обясним ентусиазма, с който се включихме в Арабската пролет? Значи ние къде изнасяме „демокрация“ – в Либия, Ирак, Иран, Сирия, напоследък във Венецуела. Защо не изнасяме „демокрация“ в Йемен, където всеки ден има отвличания, убийства на хора, за които не е платен откуп.

Ами, защото страните, които изброих, имат нефт, газ, природни богатства, а Йемен какво има? Така че ние трябва да разберем, че Европа губи от ценностната си система, която беше така привлекателна в началото на 90-те години и Европа трябва да възстанови мястото си на лидер и стожер на морала и почтеността, ако иска да не се превърне окончателно в треторазреден играч.

Европа загуби позиции в Африка – и търговски, и икономически, и социални, и културни, и морални. Европа загуби позиции и в Азия, така че Европа има много какво да направи и да навакса, ако иска да бъде този лидер, който през 90-те години излъчваше авторитет и влияние, с които се съобразяваха всички. Днес Европа е на барабана малката пръчка.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– О, да. Ние казваме ясно и категорично, че тази бюрокрация, която облада европейските институции, трябва да бъде занулена. Ние имаме протести срещу редица регулаторни норми, които убиват Европа. Нашата българска химия се убива от такива регулации и, за съжаление, само ние от „Коалиция за България“ се противопоставяме аргументирано и категорично. Ние ще убием „Неохим“, ще убием „Агрополихим“ и ще внасяме по-некачествени торове от Грузия, Русия, Китай, от Турция, но ще убием една промишленост, която е била във визитната картичка на България десетилетия наред. И тези регулации трябва да отпаднат, ако Европа иска да съхрани себе си.

Само ние се борим за спасяването на въгледобива, другите си мълчат.

А въгледобивът с тези цени и ние ще ги атакуваме в Еврокомисията, защото тези 17 евродепутати нищо не направиха, както и правителствата, „Марица“ 1 и „Марица“ 3, договорите с Щатите трябва да бъдат разтрогнати незабавно на базата на регулацията за държавна помощ. Ние плащаме вредните емисии на тези две централи, с което убиваме и въгледобива си. Защо тогава не плащаме и вредните емисии на „Неохим“, на „Агрополихим“, на държавната „Марица 2? Така че ние от „Коалиция за България“ се противопоставяме на тези двойни стандарти и ще ги сринем.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– Програма за догонващо развитие, програма за преодоляване на демографската катастрофа в България и Румъния, структуриране на специален фонд „Бебе“ със съответната аргументация, програма за задържане на нашите младежи, които завършват тук, с данъчна ваканция – учили са 4 години и получават 4 години данъчна ваканция, но се реализират тук в България и то в професията, за която са учили. Изход има, просто са необходими енергични действия.

За съжаление, отиващите си 17 евродепутати, може с изключение на г-н Георги Пирински, дали са вършели по брюкселските вертепи или другаде не е ясно, но нито една от партиите не пожела да извади сайт с данни за тяхното участие, с тяхното присъствие, с техните гласувания и негласувания в Европарламента. Аз до ден днешен не зная например ВМРО, която изпрати двама евродепутати – г-н Николай Бареков и г-н Ангел Джамбазки, каква им е оценката за тяхната работа. Единият крякаше тук често, в Европа обаче гласуваше против България. Другият не прекаляваше много с идването си, правейки в Европа същото.

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Мир и сигурност и енергийна справедливост – това са две неща, с които не можем да правим компромиси. Мир и сигурност означава да разберат институциите, че европейската архитектура на сигурност без Русия е невъзможна.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

– Ние предлагаме на всички евродепутати да се обединим около енергийната справедливост, около спасяване на националната история на България от посегателства на върхушката на Македония. Ние подготвихме специално издание и сме го предоставили на министър-председателя, ще го предоставим и на всички евродепутати на български и английски. То съдържа докладите на посланиците на Великите сили – Австро-Унгария, Италия, Германия, Франция, Англия в периода 1901-1904 г., Илинденско-Преображенското въстание, където те за територията говорят като за българска, за съпротивата говорят като за българска – българска революционна организация, българско освободително движение.

И да кажем ясно, защото ние сме първите – президентът Георги Първанов, Ивайло Калфин като външен министър, които казаха категорично евроатлантическа ориентация за Македония, но днес е моментът да кажем, че тази евроатлантическа ориентация ще продължи, когато сме решили въпросите с историята.

Ако допуснем да ни откраднат историята, това ще е престъпление, което няма равно на себе си последните 70-80 години.

Какво направи Гърция? Сложи един кратък текст в 37-страничния договор – че държавата, както и да се казва тя, се задължава в едногодишен срок след подписването на договора се задължава да направи промени във всичките си учебници съгласувано с гръцката страна. Точка.

 

Публикувано на 23.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Доц. Атанас Мангъров и Румен: За провала на ваксинирането на лекарите на първа линия и ваксинационните паспорти

АБВ България

Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

АБВ България

Румен Петков: Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров - тримата прокурори, обслужили Борисов

АБВ България

Румен Петков се срещна с посланика на Социалистическа република Виетнам у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни