Ивайло Калфин по Нова телевизия: Brexit и настъплението на националистите събудиха европейските граждани

Facebook Twitter

Brexit  и настъплението на националистите събудиха европейските граждани да запазят ЕС като съюз и да го променят като основни играчи. Това каза Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” във връзка с високата избирателна активност в Европа на изборите за нови евродепутати.

„Страхът е много силен мотиватор за участие в избори и според мен подейства”, добави той.

Калфин прогнозира, че заради фрагментирането на ЕП предстоят сложни преговори за председател на ЕП и ЕК. Той изрази мнение, че водещите кандидати няма да бъдат основните за председател на ЕК. Според него е възможно Манфред Вебер да бъде избран за председател на Европейския парламент.

Ивайло Калфин обясни, че теоретично е възможно Кристалина Георгиева да заеме поста на председател на ЕК. „Тя има опит в ЕК, от два мандата, с два различни портфейла, но има висок авторитет. Възможно е да се търсят компромисни варианти, но днес видях остро опровержение от ГЕРБ, че те си имат комисар и това е г-жа Неделчева и надали е склонен да обсъжда Кристалина Георгиева. Теоретично е възможно. Ако България може да излъчи председател на ЕК, това ще бъде голям плюс за държавата. От национална гледна точка целият този процес на преговори има важни няколко неща. Предполагам, че българският премиер има в папката си първо българският комисар какъв пост ще получи, за да даде подкрепата си и ако имаме други важни теми. Сега е моментът, в който се водят много интересни преговори”, обясни той.

Според него през есента ще бъде ясен съставът на новата ЕК. 

Ако Мария Габриел стане еврокомисар, няма да може да остане евродепутат, обясни той. „Но по-скоро сега ще стане обратното – г-жа Габриел ще си подаде оставката като комисар и ще се закълне като евродепутат и след това, ако и когато стане комисар, ще освободи следващото място”, добави Калфин.

„Резултатът от европейските избори е ясно показан. Статуквото – ЕНП и Социалдемократи, намаляват с около 40 депутати и сега, за да се търси мнозинство, ще има  нужда те да търсят подкрепа. Малко са антиевропейците и надали ще бъдат решаващ фактор в следващия парламент, каквито опасения имаше, но трябва да се търси съгласие със Зелени, либерали, така че очаквам много повече преговори, което не е лошо за страни като България”, коментира още Ивайло Калфин.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК

Публикувано на 28.05.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Доц. Атанас Мангъров и Румен: За провала на ваксинирането на лекарите на първа линия и ваксинационните паспорти

АБВ България

Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

АБВ България

Румен Петков: Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров - тримата прокурори, обслужили Борисов

АБВ България

Румен Петков се срещна с посланика на Социалистическа република Виетнам у нас Н. Пр. Доан Туан Лин

АБВ България

ПП АБВ алармира Министерски съвет и всички ключови институции с отношение по въпроса за сигурността и надеждността на третия метродиаметър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни