Емил Кало: Историята на България е история на българския народ с всичките му успехи. Не е история на фашизма и ДС

Facebook Twitter

Историята на България не е история на фашизма и на ДС. Това е история на българския народ с всичките му, първо и преди всичко, успехи. Така председателят на АБВ-София Емил Кало коментира разразилите се в последните дни спорове около съдържанието на учебниците по история за 10 клас в частта, която разглежда събитията в България в периода 1945-1989 година.

„Сега историята преди ‘89 година се изучава като история на комунизма и то само с отрицателна конотация. Ние искаме българската история да бъде разглеждана, както беше казал едни известен социолог, като оптимистична теория на българския народ. Вие сте свидетели, а и източници на една тема, която се върти много из медиите. Един пореден изблик на нихилизма към българската история. Това, което не може да не прави впечатление и то не е от днес, това е самоубийственото чувство на българския народ да търси само негативното в историята си“, посочи още Емил Кало.

Той определи споровете по темата като „изблик на двама души, абсолютни лаици, които се опитват да ни кажат, че това е историята на българския народ“.

Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка призова за ненамеса в работата на академичната общност.

„Образованието е най-ценният ресурс на държавата и е елемент от системата на националната сигурност. Ако позволим влизането на неспециалисти в тази област, ние подкопаваме демократичните ценности. Неслучайно законът за образованието и конституционното право е автономията на университети. БАН имат вътрешни правилници, според които си регламентират дейността, именно, за да не се пренаписва историята спрямо политическата конюнктура“, каза Заячка.

Публикувано на 28.06.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни