Ивайло Калфин по Дарик: В преговорите в Брюксел трябва да поставим важните за България теми

Facebook Twitter

С темата за партийните субсидии ГЕРБ сами се вкараха в ситуация, от която няма добър изход, коментира в ефира на Дарик Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ. Според бившия вицепремиер ако се приеме размер на субсидията от един лев управляващите ще бъдат основателно обвинявани, че мачкат опозицията. Ако се откажат от 1 лев субсидия на глас, хората ще ги обвинят, че се отмятат, отбеляза Калфин. Това е политика напук, която очевидно е направена, за да затрудни опозицията и по малките партии, допълни той.

Разбирам, че БСП дължи примерно 4 милиона лева заради отпуснатите по-високи субсидии – те отсега нататък изпадат на практика във фалит, защото четири години напред субсидията им ще отива да връщат надвзети взимания. Тук не говоря за разходи за избори и поддържане на партийна инфраструктура, коментира Калфин.

Според него това ще бъде разчетено от всички партньори като злоупотреба с власт и мачкане на опозицията и малките партии.

Ако пък се откажат от единия лев, ГЕРБ също няма да си направят услуга, защото популизмът и правенето на политика напук стигна до големи висини в България. Хората ще кажат, че са обещали един лев, пък не го приеха, каза още Ивайло Калфин.

Той посочи, че няма такова нещо като анонсирания от ДПС „американски модел“. Съвсем различна е и практиката и традицията не само в България, но и в Европа, отбеляза Калфин. Подобно предложение от страна на ДПС е единствено идея да се узакони "политическата корупция“, при която партиите да ходят с едни куфарчета и да събират пари от бизнесмени.

Нормалният разговор е да се обсъди за какво трябва да харчат парите си партиите, както и да има някакъв таван на субсидиите, независимо от спечелените гласове, смята Калфин.

Преговорите за ключовите позиции в Брюксел

В предаването на Дарик „Реактивно“ бившият вицепремиер коментира, че очаква процесът по излъчване на председател на ЕП и на ЕК да продължи по-дълго. Ако сега на извънредния съвет в неделя и понеделник не се вземе решение няма да е фатално, коментира Ивайло Калфин. Той обаче разкритикува правителството като подчерта, че не вижда ясна позиция на България с важните теми за страната ни, които може и трябва да бъдат поставени в този преговорен процес.

Публикувано на 28.06.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите

АБВ България

Румен Петков в Шумен: ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв - лявоцентристки профил

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни