Доц. Георги Кючуков: Непоследователната външна политика на България вреди на националните интереси

Facebook Twitter

Представителите на България във всички международни структури показват пълната неадекватност на нашата външна политика в двустранен и многостранен аспект. Това заяви пред медиите доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ. Той даде редица примери от миналата седмица, като посещението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Москва и гласуването за връщане на Русия в ПАСЕ.

Като пример за неадекватност доц. Кючуков коментира визитата на Цвета Караянчева в Москва, където тя е говорила с колегата си в Руската Дума за подобряване отношенията между двете страни, по-добри комуникации и взаимоизгодни икономически връзки. Малко по-късно тя е поканила руски инженери да помогнат с ремонта на самолетите СУ-24 в България. Последвалият непосредствено след това отговор от вицепремиера Каракачанов гласял, че той вече е сключил договор с Беларус за ремонта на СУ-24 – държава с ембаргови ограничения от ЕС и САЩ. Ден, след като е декларирано желанието за подобряване на отношенията между България и Русия, се проведе гласуване в ПАСЕ за връщането на Руската делегация в състава на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. При убедително гласуване за връщането на Русия обаче, от българската шестчленна делегация е отсъствал един, четирима са гласували „въздържал се“ и един е гласувал „за“ – от десетима въздържали се, четирима са българските представители. Доц. Кючуков определи серията от трите събития в рамките на няколко дни  като пълна дисхармония в действията на нашите представители на външнополитическия фронт.

Следващ пример е Българо-Турската комисия по нерешените проблеми, посочи доц. Кючуков. Благодарение на усилията на правителството на България преди 10 години, въпросната комисия, макар и трудно, започва да работи и към дневния й ред е добавен и въпросът за тракийските бежанци – тема, която дълго била отхвърляна от турска страна. Към настоящия момент обаче тази комисия не работи, на практика не се е събирала от 6 години, динамиката на работа и темите днес се определят само от турската страна, каза доц. Кючуков.

Следващият пример е с Интердисциплинарната комисия за Македония, която няма поставена задача, нито цел, нито мандат, няма уточнени въпроси за разглеждане, няма и яснота какъв да бъде резултатът от тази комисия. Тази комисия на практика не действа“, коментира доц. Георги Кючуков. Той заяви, че българското Министерство на външните работи проявява престъпно нехайство за дейността на въпросната комисия.

Той постави акцент върху номинацията на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика - не се знае кой е предложил нейната кандидатура и откъде идва последвалият отказ поради факта, че ако бъде отказано членство на Западните Балкани в ЕС, българка ще е виновна за това. Според председателя на ПП АБВ Румен Петков Кристалина Георгиева е изиграла една от най-гнусните роли за страната ни с подкрепата на предишното правителство на Бойко Борисов. Георгиева се оттегли като комисар, а днес някой я кандидатира, кой е той, коментира Петков.  

Публикувано на 02.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите

АБВ България

Румен Петков в Шумен: ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв - лявоцентристки профил

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни