Румен Петков връчи на княз Лобанов-Ростовски почетния знак по повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия, князът направи дарение на Св. синод

Facebook Twitter

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи дарение на Светия синод – картина, изобразяваща българската делегация, начело с митрополит Климент, на посещение при министъра на външните работи на Руската империя Алексей Лобанов-Ростовски. Произведението бe връчено с участието на председателя на ПП АБВ Румен Петков.

„Картината е посветена на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Отношенията между Русия и България не са били много спокойни за тези 140 години и 4 пъти отношенията са били прекъснати по разни причини. Тази картина ни показва българска делегация, която отива в Санкт Петербург да моли Русия да възстанови дипломатическите взаимоотношения и тя е приета от министъра на външните работи на Русия -една от трите и най-голямата империя на своето време. България тогава беше даже незначима точка на картата на Европа. Независимо от това, министърът на Руската империя има огромно уважение към митрополит Климент заради неговите високи духовни и интелектуални качества, освен това е бил в затвора заради проруската си ориентация. Много бих се радвал, ако тази картина напомня за уважението, което министърът на Руската империя е имал към българския духовник“, каза княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

От страна на Светия синод картината бе приета от Мелнишкия епископ Герасим, който благодари за дарението.

„Ще помним онези времена, когато политиците са имали голямо уважение към духовниците. Искрено се надяваме тези времена да се върнат и в най-новата ни история. Когато обществото по-често се вслушва в гласа на църквата, резултатите според нас са добри и по-устойчиви. Времето бързо се променя, а църквата пази в устоите си непреходни и вечни истини. Затова много често нашите братя по вяра от Русия се чувстват много добре на наша земя, защото наистина вярата ни обединява и църковнославянският език, на който служим се е запазил през годините”.

Румен Петков определи картината като най-ярката илюстрация от онова време на славянството, на православието, на мотивите за най-честната в историята на света война.

„Защото корените на войната са в народното настроение в Русия, което е породено именно от общото ни православие, от славянския дух. Почитта, която министърът на външните работи на Руската империя, показва към българския духовник, е еманация на това усещане за общност и вяра. Благодаря на княза за волята му да дарява на българските институции. Той е най-големият дарител на Природонаучния музей и затова беше отличен от ръководството на БАН. Той е човек, който не спира да търси и да предоставя на България исторически факти и емблеми от целия период на следосвобожденското ни развитие. Установяването на дипломатическите ни отношения и динамиката след това е един същностен момент. Не трябва да забравяме Илинденско-Преображенското въстание и отношението на тогавашна Европа към България. Единствените посланически мисии, които много ясно са заели позиции за българския характер на въстанието и за преследванията на българските граждани там са били именно руските дипломатически мисии в Солун и в Белград. Тези исторически факти са ни нужни за бъдещето. Св. Синод запазва този дух на българщината, независимо от трудностите, пред които вярата и църквата ни са били изправени в различни периоди от времето”, заяви председателят на ПП АБВ.

По-късно в централата на ПП АБВ Румен Петков връчи на Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски почетния знак по повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия - специална писалка, на която са гравирани знамената на България и на Русия и с надпис „140 години дипломатически отношения“, придружена от списък на всички посланици на Русия в България и на България в Русия от установяване на политическите ни взаимоотношения до ден днешен.

Неговата родина е България, но неговото отечество си остава Русия, каза Румен Петков. Князът е свързан родово с битката за Освобождение на България от турско робство. Направихме си труда да съберем всички посланици на Русия в България от Освобождението досега. Двете знамена на почетния знак са символ за обич между двата народа.

„Днешният ден е символ на 140-годишни взаимоотношения", каза княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

В контекста на днешния ден , князът коментира, че съвременните отношения между България и Русия съвършено не отразяват реалността. Пресата в България отразява вражеско отношение към Русия. Трагедията за мен е, че няма адекватна подкрепа от Русия към българските медии. Той призова за противодействие към лъжите за историята на България.

 

 

Публикувано на 07.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

АБВ България

Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия

АБВ България

Румен Петков прогнозира извънредни парламентарни избори до края на тази година

АБВ България

Декларация за сваляне на санкциите срещу Куба връчи ПП АБВ на посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан

АБВ България

ПП АБВ предоставя на вниманието на българската общественост извадки от мониторинговия Доклад на ЕК върху България, които много ясно характеризират ситуацията у нас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни