ПП АБВ организира в Ямбол дискусионна среща ДА ДАДЕМ ШАНС НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В СТРАНДЖА-САКАР

Facebook Twitter

Държавата през последните години допусна изключително груби грешки от гледна точка на грижата за скотовъдството. По същество, ликвидирането на ветеринарномедицинската служба е един от най-тежките удари, които са били нанасяни въобще върху животновъдството в страната. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков в Ямбол в рамките на на дискусионна среща на тема: ДА ДАДЕМ ШАНС НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО В СТРАНДЖА-САКАР. Като втори ключов проблем Петков посочи грозната спекулация, с трагедията на животновъдите в страната, като цяло, не само в тези, които се намират в обявените огнища на зарази по добитъка. Всички примери показват липсата на държава и липса на защитни инструменти, както и че страната ни не е в състояние да защити интересите си в европейските институции.

В контекста на опитите и действията на държавата по ликвидиране на огнищата на зарази по селскостопанските животни на отделни места в страната, Румен Петков посочи, че налице са серия от неясноти – нито колко пари са похарчили институциите, нито колко животни са ликвидирани, каква е цената по ликвидацията на животните и най-важният въпрос – движението на протоколите, както и какви са предприетите от държавата действия по превенция за заразите. Председателят на АБВ припомни, че информация за всичко това партията поиска по официален път от институциите, такава беше дадена единствено от МВР – похарчени са 20 000 лева от ведомството, но без яснота по пера, нито яснота за това колко служители са положили извънреден труд или са били изведени от обичайните си задължения.

Румен Петков очерта три основни задължителни действия в контекста:

  • Българското представителство в европейските институции и нашите евродепутати да предприемат действия за промяна на устройствената база за да се гарантира опазване на здравите животни;
  • Законодателни стъпки и действия в България които да гарантират опазване на здравите животни;
  • Действията на изпълнителна власт – отделните заинтересовани ведомства, възстановяване на ветеринарномедицинската служба, друг тип отношение към ветеринарните лекари;

Като еманация на цинизма на българската политика определи Петков факта, че в двете комисии с отношение по въпроса в Европейския парламент няма български евродепутат.

„Всички тези партии, които са изпратили в европарламента свои представители, са една купчина лъжци. ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, Демократична България – всички те обикаляха и обясняваха как ще се грижат, чрез европейските институции, за спасяване на нашето животновъдство. Нито една политическа партия не е изпратила свой представител в някоя от двете ресорни комисии. Това е цинизъм и обидно по отношение на българските скотовъди. Казвам го с гняв и болка. Защото не може по този начин да се отнасяме към нещо, което преди 1300 години е било в основата на изграждането българската държава“.

Проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарно-медицинския факултет в Тракийския университет и член на ръководството на ПП АБВ представи ОЦЕНКА НА ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА  ПО ОТНОШЕНИЕ ВЪЗНИКВАЩИТЕ МАСОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЖИВОТНИТЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЯХНОТО ПОДОБРЯВАНЕ.

Участниците в дискусията я определиха като градивна. Резултатите от нея ще бъдат обобщени и изпратени до институциите, включително и до председателя на Народното събрание.

Събитието се състоя по инициатива на Областните ръководства на ПП АБВ в Ямбол, Бургас и Стара Загора. В дискусията взеха участие  фермери-животновъди от региона, областните дирекции по земеделие, експерти от ЦОРХВ, университетски учени, както и представители на МЗХГ, БАБХ и браншови организации.

ВИЖТЕ ОЩЕ В РЕПОРТАЖИТЕ ТУК

И ТУК 

Публикувано на 10.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

АБВ подкрепя за нов мандат кмета на Община Балчик Николай Ангелов

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията по повод празника на Силистра

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков поздрави министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод 54-ия му рожден ден

АБВ България

АБВ – Силистра издига самостоятелна листа с общински съветници  и подкрепя досегашния кмет на общината д-р Юлиян Найденов

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков: Министър-председателят става вреден за България с непредсказуемото си поведение


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни