Доц. Георги Кючуков във Варна: Няма стиковане в изявите на наши политици във външната политика и това поражда съмнение в потенциалните ни партньори

Facebook Twitter

Няма никакво стиковане на изявите на наши политици във външната ни политика и това поражда съмнение в потенциалните ни партньори. България е единствената страна, която е на мониторинг и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това коментира пред журналисти доц. Георги Кючуков от варненската структура на ПП АБВ. Той даде за пример състоялото се преди три дни заседание на Съвета на Европа, на което е внесено за разглеждане премахването на мониторинга за страната ни и точка е отхвърлена с два гласа.

„Външно министерство, представителите ни в ПАСЕ и председателят на Комисията по външна политика към Народното събрание, не са направили една среща, не са говорили с нито един от депутатите - нещо, което е рутинна дипломатическа практика, тази разлика да бъде преодоляна и ние оставаме на контрол. Не се отчита какъв огромен удар по престижа на нашата страна имат такива факти“, коментира още той. Според доц. Кючуков, това отблъсква инвестициите и много възможности за България.

Той разкритикува решението на премиера да няма българин върховен представител на Европейския съюз по външната политика, за да може да има еврокомисар. Доц. Кючуков коментира и друг случай, който също подчертава, че България няма ясна външна политика.

„Пренебрегваме експертите във външната политика за сметка на политически назначени фигури. Гласуването за връщането на Русия в Съвета на Европа става в момент, в който председателят на българския парламент се опитваше да убеди руската страна, че искаме да поддържаме добри отношения, че искаме продължение на „Южен поток“, че искаме изграждане на нови енергийни мощности. В същия момент четири наши депутати, са гласували с „въздържали се“ и само един „за“. И въпросът не е нито политически, нито национален, защото мнозинството, което върна Русия в Съвета на Европа, е както многонационално, така и многопартийно“, каза още доц. Кючуков.

Публикувано на 11.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков: Площадът не е място за политическа бащиния

АБВ България

Любомира Ганчева: Защо министър Петкова не изпълнява ангажиментите си?

АБВ България

Почетен ден на Йордания в централата на АБВ затвърди междукултурните и бизнес връзките между  България и Хашемитското кралство

АБВ България

АБВ поздрави „Локомотив Пловдив“ и ЦСКА за отличното им представяне на Втория квалификационен кръг на Лига Европа

АБВ България

Румен Петков за случаите, прославили "Новичок"


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни