ПП АБВ предложи на Министерството на земеделието и храните мерки, свързани със засилване ролята на държавата по превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри епидемични болести по животните

Facebook Twitter

ПП АБВ предложи на Министерството на земеделието и храните и ресорния министър, няколко групи мерки, свързани със засилване ролята на държавата по превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри епидемични болести по животните, съобщи пред медиите проф. Михни Люцканов, член на Изпълнителното бюро на ПП АБВ.

„Последните няколко години сме свидетели на перманентно почти атакуване на нашата страна от тежки епидемии, от заразни заболявания по продуктивните животни. Имаше шап, шарка по овцете, нодуларен дерматит, син език. Миналата година имаше чума по дребните преживни животни. Перманентно има птичи грип“.

Мерките, които предприема държавата, в повечето случаи са адекватни, но не и достатъчни, коментира проф. Люцканов.

„Тези мерки, които ние предвиждаме, са разпределени в три групи. Едните трябва да бъдат концентрирани на европейско ниво, чрез нашите евродепутати. Те трябва да направят всичко възможно страната ни да получи специален статут на страна, която е с такова географско положение, че първа в ЕС посреща подобни предизвикателства. Необходима е ревизия на европейските регламенти, свързани с проблемите, касаещи болестите по животните, както и търговията с храни от тях. На национално ниво държавата ни трябва да засили, във всичките аспекти, ветеринарната компетенция в граничните райони, които са силно лишени от такава в момента“.

Проф. Михни Люцканов подчерта необходимостта от регионални противоепизоотични служби, с добре подготвени екипи, както и разработването на нова политика по поддържането и експлоатирането за ловни цели на популациите от диви животни, в това число и временните мерки спрямо тях при опасност или вече възникнала епидемична ситуация. Проф. Люцканов е категоричен за необходимостта от промени в законодателството, особено в частта на идентификацията на животните, които стопаните отглеждат в задните си дворове, в противен случай налице е пълна липса на контрол и в този смисъл – улеснение на евентуални зарази. Той подчерта също необходимостта от повишаване на компетенциите на фермерите, особено в пограничните райони и добрата информираност на обществото.

По отношение на заразите по животните председателят на ПП АБВ Румен Петков настоя да се обсъди въвеждането на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради африканската чума по свинете.

„Проблем, от който държавата и институциите бягат, е този с идентификацията на животните. В резултат ние имаме овце по на 15-18 години - няма контрол. Животното си отива, маркирането се взема, слага се на друго животно“.

Публикувано на 23.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи

АБВ България

АБВ-Стара Загора проведе областно събрание

АБВ България

На областна работна среща в Ракитово ПП АБВ сформира Обществен съвет, чиято задача е да бъде коректив на местната власт


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни