ПП АБВ предлага на Министерство на здравеопазването нов здравен модел

Facebook Twitter

ПП АБВ настоява пред обществото да бъде предоставена информация какви средства от републиканския бюджет се насочват към общинските, държавните и частните болници, заяви пред журналисти председателят на партията Румен Петков.

„Вече 10 години се говори за преустановяване изграждането на нови болници в България, а за концентрация на усилията на държавата в поддръжката и развитие на сега съществуващата болнична карта. Това са неща, за които обществото трябва да има пределна яснота, защото да, сигурно процентът 8,5 % от БВП за здравеопазване е под средноевропейския, но когато имаме такава драма българинът да доплаща 50% от здравната услуга, сами разбираме, че, примерно,  хората в третата възраст, децата са изправени пред много тежкия въпрос тези средства да бъдат по някакъв начин осигурени“.

Д-р Николай Цуцумански, член на НС на ПП АБВ и ръководител на звено в УМБАЛСМ –„Н. И. Пирогов“, посочи, че трябва да има политика, в която да бъдат запазени болниците в районите на страната, защото те освен медицинска, изпълняват и социална функция. Необходимо е да се помисли и за нивото на здравните осигуровки. Пред медиите той представи позицията на ПП АБВ по повод новия здравен модел, предлаган от ресорния министър.

Д-р Цуцумански коментира липса на дофинансиране на здравеопазването.

„В България 8,5 % от БВП се отделя за здравеопазване. В ЕС процентът е 9,45. Ние имаме една и съща медицина и в България, и в Европа. Лекарствата са на една и съща цена, използваме една и съща техника. Същевременно при нас има една тенденция за липса на дофинансиране на здравеопазването. 50% от една здравна услуга българският гражданин я доплаща - това е по данни на Евростат и е изключително висок процент. Този процент на доплащане на практика определя качеството на лечение на един пациент - ако може да доплати, той ще получи качествено лечение, ако не може, то тогава самото лечение ще бъде с по-ниско качество, което е едно рязко нарушаване на социалната програма в едно общество. Министърът предлага да бъдат разпределени тези финанси между няколко здравноосигурителни фонда с мисълта, че когато има конкуренция, ще има и по-строг контрол. Ако един здравен фонд, който първоначално финансира добре едни пътеки и съответно лекарите получават по-добра заплата, той ще стане монополист“, коментира още д-р Цуцумански.

Той посочи, че в тези предложения се изключват съсловните организации като БЛС, профсъюзи, а целта е министерството еднолично да определя цената на тези здравни услуги.

„Ние задаваме един въпрос, който се отнася до един обикновен гражданин Х, който има някакъв проблем в града Х. Той отива в една болница, той има здравно осигуряване в един фонд, болницата има договор с друг фонд. Как ще се осъществи лекарската помощ, как ще му бъде оказана тя и как между тези фондове ще се появи разплащане? Няма ли по този начин да се намали качеството на една здравна услуга?“.

Не е ясно и по какъв принцип Министерство на здравеопазването ще разпределя лекарствата и медицинските изделия в държавните болници. Според него става дума за бюрократична единица, която е тромава и архаична.

 

Публикувано на 23.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред официалните гости на Конференция „Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 г.”

АБВ България

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” четири ценни литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България

АБВ България

Румен Петков за извънредното правителствено заседание: Това е само част от шоуто

АБВ България

Румен Петков: Директорът на „Булгаргаз“ да бъде уволнен заради порочни процедури, които злепоставят България и поставят в унизително положение потребителите

АБВ България

ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни