Проф. Михни Люцканов по БНР: Недостатъчната информираност неглижира мерките срещу чумата по свинете

Facebook Twitter

В случая с африканската чума по свинете у нас е налице недостатъчност на действията по отношение на информираността на ветеринарите по места, на фермерите по места, изобщо на всички хора, които се занимават с животновъдство, а и на обществото като цяло. Недостатъчната информираност веднага предполага неглижиране на част от тежките мерки, които са необходими за предотвратяване на такива епидемии. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора и член на ИС на ПП АБВ, във връзка с усложняващата се ситуация в страната по отношение на развитието на заразата.

„Ситуацията е повече от сериозна, защото сме свидетели на тежка епидемия, в която са въвлечени вече и индустриални свинеферми. Въпросът е как са се появили пробойни в биосистемата. Големият въпрос е защо се получи така, че през последните 7-8 години страната ни е почти в перманентно състояние на епидемии по животните“.

По думите на проф. Люцканов загробването на животните ще доведе до бързо ликвидиране на вируса в самия животински материал и това едва ли ще предизвика сериозна опасност за разпространение на болестта. Той подчерта, че изборът на местата за загробване зависи от експертното мнение на еколозите.

ИНТЕРВЮТО С ПРОФ. МИХНИ ЛЮЦКАНОВ МОЖЕТЕ ДА ЧУЕТЕ ТУК

Публикувано на 25.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ-Русе подписа коалиционно споразумение за учредяване на коалиция "Обичаме Русе“

АБВ България

Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни В момента местната власт е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре

АБВ България

Владимир Маринов: ПП АБВ е в готовност за участие в местните избори в над 170 общини

АБВ България

Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни

АБВ България

Владимир Маринов в Пловдив: Разговори с БСП вървят в цялата страна, но на места е много трудно


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни