Румен Петков в Плевен: Иван Костов и Сергей Станишев като министър-председатели носят вина за липсата на инструментариум на страната за превантивно ликвидиране на огнища на зарази по животните

Facebook Twitter

СНИМКА: БТА

Правителствата на СДС и главно правителството на Иван Костов са една от основните причини за неспособността на  държавата да предприеме цялостни ефективни мерки за борба, ликвидиране и неразпространяване на масовите заболявания. Това заяви в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той посочи, че именно правителството на Костов носи отговорност за липсата на екарисажи в България.

„Правителството на Иван Костов ликвидира, продаде екарисажите в България. И 2001 година, май месец, ние нямахме нито един екарисаж. Което заложи една много грозна перспектива. Вътрешностите на животните няма къде да се изгарят и те се хвърлят по бунищата. Това е сериозна предпоставка за възникване и разпространение на масови заболявания. И вината, политическата отговорност е в Иван Костов, като министър-председател. Защото това е въпрос на държавна политика“.

Като втори ключов проблем в този контекст Петков посочи пропуска на Сергей Станишев. В рамките на неговия мандат като министър-председател България спечели по програма ФАР 18 млн. евро безвъзмездни пари за изграждане на екарисаж от последно поколение, припомни председателят на ПП АБВ.

„Сергей Станишев, като министър-председател, особено 2008-2009 година, проспа тази възможност и парите бяха върнати обратно в програма ФАР. И ние останахме без голям екарисаж, който би бил в състояние да изгаря всички животни, които заболеят и да унищожава вътрешности от кланиците. Т.е., двете правителства – лично Иван Костов, като министър-председател и лично Сергей Станишев, като министър-председател носят огромна вина за липсата на инструментариум на страната в момента и през годините да се ликвидират превантивно огнища на такива зарази. И това е много голяма беда“.

Румен Петков каза още, че от разговорите му със специалисти по темата общият извод е, че наличните в момента екарисажи в България, при нагнетяване на ситуацията, не могат да унищожат повече от 20-30 000 птици. А обективната прогноза сочи настоящото бедствие – африканската чума по свинете, може да доведе до задължението България да ликвидира между 250 000 и 300 000. Тежък удар, а възстановяването ще отнеме повече от десетилетие.

Председателят на ПП АБВ посочи също, че отговорността не подминава и сегашните власти – липсата на мерки по ограничаване популацията на дивите прасета. Петков припомни, че това беше настояване и препоръка именно от страна на ПП АБВ. Партията от години настоява и за възстановяване на Националната ветеринарномедицинска служба – действия липсват и в тази посока. Страната също няма ефективни инструменти за идентификация на животните – нещо, което е напълно неконтролирано.

Държавата трябва да предприеме всички мерки, за да гарантира ветеринарното обслужване, каза в заключение Румен Петков.

 

 

Публикувано на 30.07.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред официалните гости на Конференция „Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 г.”

АБВ България

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” четири ценни литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България

АБВ България

Румен Петков за извънредното правителствено заседание: Това е само част от шоуто

АБВ България

Румен Петков: Директорът на „Булгаргаз“ да бъде уволнен заради порочни процедури, които злепоставят България и поставят в унизително положение потребителите

АБВ България

ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни