Любомира Ганчева: България е изправена пред енергийна катастрофа

Facebook Twitter

Кризата в енергетиката се задълбочава и това, очевидно, не вълнува българското правителство. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Тя посочи, че България е изправена пред енергийна катастрофа и освен, че 43% от българите са на студено през зимата, реална е заплахата те да останат и на тъмно. Проблемите с газовите доставки и в ядрената енергетика се отразяват пряко на скока на цената на тока, добави Ганчева. Тя посочи, че цените на борсата на електроенергия в България са най-ниските, затова и страната ни е износител. Проблемът е в нарушеното равновесие между дългосрочните и краткосрочните договори.

В момента съотношението от 80:20 е променено на 56%:44%, за първото шестмесечие. Борсата не спазва правилата, които сама е създала, Ганчева обаче изрази безпокойство, че за определени играчи на борсата правилата важат, а за други не, а резултатът е големи загуби за потребителите. Когато купуваш ден за ден, няма как да не се наблюдават подобни скокове в цената на електроенергията, коментира тя. Според нея, налице е спекула от определена група купувачи на електроенергия, които са представени на борсата като едно цяло.

ВИЖТЕ ПОДРОБНИ ДЕТАЙЛИ ПО ТЕМАТА ТУК

ПП АБВ има няколко предложения по темата - правилата на борсата да се спазват и да важат за всички участници, също така да се улесни начинът повече участници да влязат на борсата и да има прозрачност.

Предложенията на управляващите и експертите от енергийната борса няма да решат проблема с борсата, а ще доведат до увеличение на цените, посочи Ганчева и добави, че мерките които се предприемат, трябва да са пакетни, за да дадат резултат. В началото на новия делови сезон ПП АБВ планира поредна енергийна дискусия, на която да вземат участие всички ключови експерти и институции.

Публикувано на 01.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ на АБВ-Младежи относно избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

АБВ България

Херо, мълчи си!

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни