Любомира Ганчева, АБВ: При бедствия като пожарите в Сибир няма място за геополитическо лицемерие

Facebook Twitter

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ за пожарите в Сибир
Фокус: Г-жо Ганчева, от две седмици в Сибир бушуват пожари, най-малко 10 хил. души са включили в гасенето им. Какъв е коментарът Ви за тези събития?

Любомира Ганчева: За съжаление пожарите в Сибир са изключително бедствие и най-важното с много сериозни, тежки последици. На първо място става въпрос за пожари, които са с огромна площ. Това е почти територията на Белгия или една четвърт от територията на Република България. На второ място, горят вековни гори. Освен дърветата, животни изгарят живи. Гори торф. По изследвания на специалисти ще е необходим един век на природата да се съвземе. По официална информация са изгорели само до момента 12 млн. хектара. 1 хектар са около 180 кг кислород на ден, т.е. от над 2 млн. и близо 200 хил. кг кислород на ден сме лишени всички ние на планета земя. Неслучайно Сибир е зеленото злато на Русия, т.е. белите дробове на планетата земя. Казахте, че 10 хил. души са се включили в гасенето. За съжаление за Руската федерация това е един от поводите да се почувстват отново като общност, да се опитат да спасят не само собствената си територия, а на всички нас, които живеем на земята. 

Фокус: Съпричастна ли е АБВ към бедствието в Руската федерация?

Любомира Ганчева: Не може да не бъдем съпричастни към, каквото и да е бедствие и трагедия, където и да се случва по света. Още повече, когато е толкова близо до нас. Още повече, когато е от държава - част от Европа и когато ще има последици за всички нас, за цялото човечество. Когато говорим за подобни мероприятия и катастрофи, няма място за геополитика. Няма място за това лицемерие, което налагат геополитическите пропаганди в момента. Напротив, тук говорим за едни човешки, морални ценности и добродетели, като съвестта – или я имаш или я нямаш. 

Фокус: Как си обяснявате, че обществото ни реагира на пожара в сърцето на Франция - Нотр Дам, а почти не се говори, когато гори голяма част от белите дробове на планетата?

Любомира Ганчева: Този въпрос, който задавате и повдигате е изключително важен. Този конкретен случай е един пример за цялата мощ на пропагандата у нас. Тя се изразява с едно оглушително мълчание по темата. В едни двойни аршини, в едно политическо лицемерие, което в такива моменти нагарча още по-силно. Н ие от АБВ и от АБВ – Младежи от две години имаме наша кампания срещу двойните стандарти. Мисля, че това е един огромен пример за двоен стандарт. Когато изгоря Нотр Дам всички говореха. Да, паметник на европейския дух. Да, паметник на духовността и цивилизацията, но тук сега изгарят белите дробове на природата. Почти никой не реагира, няма "Фейсбук" кампании. Няма „Аз съм Сибир“. Трябва да се борим срещу това лицемерие. Не трябва да забравяме, че дори президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи помощ на президента на Русия Владимир Путин, а ЕС мълчи. За съжаление на ЕС или не, но Русия е част от Европа. Когато става въпрос за такива големи морални дилеми или постъпваш принципно, или не – останалото го видяхме. Това е оглушително мълчание по темата.
Деница КИТАНОВА

Публикувано на 04.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков и княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски бяха сред официалните гости на Конференция „Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877-78 г.”

АБВ България

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” четири ценни литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България

АБВ България

Румен Петков за извънредното правителствено заседание: Това е само част от шоуто

АБВ България

Румен Петков: Директорът на „Булгаргаз“ да бъде уволнен заради порочни процедури, които злепоставят България и поставят в унизително положение потребителите

АБВ България

ПП АБВ ще се обърне с официално писмо към „Булгартрансгаз“ с конкретни въпроси по реализацията на българската отсечка на газопровода „Турски поток“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни