АБВ подкрепи инициатива против разполагането на ядрени оръжия в България

Facebook Twitter

АБВ подкрепи инициатива против разполагането на ядрени оръжия в България. Кампанията под наслов "България - зона свободна от ядрено оръжие" се организира от Националния съвет за мир. В събитието се включи ръководството на АБВ, членове и симпатизанти.

По тази тема АБВ говори повече от година и има конкретни настоявания. Представители на Световното движение за мир също се включиха в акцията. Председателят на движението Пламена Заячка заяви пред събралите се светът е изправен от реална заплаха.

"Часовникът достигна 2 минути от ядрена война, това е най-високият риск след 1953 г., а след излизането на САЩ и Русия от Договора за ракетите със среден и малък обсег, все повече отиваме към 1 минута или се доближаваме до сценария "да изчезнеш за 60 секунди"".

Пред присъстващите тя констатира, че за съжаление след 32 години на мир, ядрената заплаха се е завърнала с прекратяването на договора, който слага край на Студената война и извежда близо 3000 ракети от Европа. От името на движението и младежката организация на АБВ, тя изрази подкрепа за искания референдум и забрана за разполагане на ядрено оръжие на територията на България.

"Българското правителство направи първата стъпка към приемането на ядрени оръжия със сделката за F-16, които могат да бъдат оборудвани с ядрено оръжие. Ако нямат такива намерения да ги декларират публично, защото ядреното оръжие няма да ни гарантира сигурност, но ще ни направи мишена. Като европейци имаме дълг отново да задвижим процеса на ядрено разоръжаване, а като българи сме длъжни да защитим Родината си и нейната територия, като не позволим разполагането на ядрено оръжие, което ще доведе до поредна и последна национална катастрофа", завърши тя.

Публикувано на 06.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни