Румен Петков пред „Фокус“: Начело на „Военна информация“ е било цивилно лице, то доведе до разтърсването й и днес се прави същият позорящ опит

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод президентското вето върху Закона за военното разузнаване.

Фокус: Г-н Петков, президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване. Основателни ли са мотивите на държавния глава да върне законопроекта за ново обсъждане?

Румен Петков: Първо бих искал да започна с един голям празник на българските филмови дейци. През 1965 г. на 8 август във Варна е открит първият Балкански филмов фестивал, на който ние сме домакини. Струва си да се направи една сериозна дискусия домакинство на колко европейски и световни културни форуми е имала до 1989 г., колко от тях загърбихме и какво загубихме, като ги загърбихме. Конкретно на вашия въпрос, мисля, че на първо място трябва да кажем, че това е предателство на Красимир Каракачанов към военното разузнаване. Съгласието на министъра на отбраната начело на военното разузнаване да бъде поставян цивилен човек е тежко предателство към най-старата специална служба на България. Военното разузнаване е най-старата специална служба, първата създадена след освобождението от турско робство. Министър Каракачанов да извърши това предателство означава, че той практически няма място в Министерство на отбраната. Това е позорно. Мотивите на президента са абсолютно правилни. Казвал съм много пъти, че той попрекалява с налагането на вето. Както се казва, месец без вето е загубен месец. В този случай мотивите му са абсолютно изрядни. Аз и ние от АБВ изцяло заставаме зад тези мотиви, те са основани на Конституцията първо. Те са основани на принципите и уредбата във въоръжените ни сили, на Закона за въоръжените ни сили и на Закона за военното ни разузнаване, на служба „Военна информация“. Фактът, че се допуска назначаването на цивилно лице във всички случаи създава предпоставки да не кажа, че създава гаранции за допускане на политическо вмешателство в работата на службата, което е абсурдно от гледна точка на конституционното устройство на отбраната и въоръжените ни сили. Разбира се, по-нататък мотивите на президента за централизацията на информацията, на управлението на службата, на събирането на информационните и разузнавателни мотиви, планирането на операциите на военното ни разузнаване на наша територия и зад граница, както и гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на страната се поставят под въпрос. Този позорен акт на министър Каракачанов, с негово съучастие трябва да бъде премахнат веднага, ако искаме да запазим достойнството на служба „Военна информация“.

Фокус: Казахте, че цивилен, начело на служба „Военна информация“ би довело до политическо вмешателство. По какъв начин това би се отразило на националната сигурност на страната?

Румен Петков: Ние си спомняме, че имаше такива напъни и начело на службата беше сложено цивилно лице. Политически много силно ангажирано. Това доведе до разтърсване на службата. Днес се прави същия позорящ опит и резултатът няма да е много по-различен. Не разбирам тази последователност на ГЕРБ да съсипват военноразузнавателната ни служба. Това е недопустимо, то е абсурдно. Трябва за всички да е ясно, че предателството на министър Каракачанов в случая става със съучастието на министър-председателя Борисов. Той по презумпция би трябвало да има отношение като човек, който професионално бил начело в МВР към информационно-разузнавателните служби на страната.

Фокус: Това е поредното президентско вето. Постига ли ефект многократната му употреба и в този случай ще доведе ли до ревизия на законодателството?

Румен Петков: Затова съм скептичен към налагането на вето постоянно и за всичко. Впрочем президентът пропусна да наложи вето на Закона за бюджета, с който се осигури кредита за самолетите Ф – 16, което беше непоследователност в политиката му по отношение на модернизацията на Военновъздушните ни сили. Тя няма алтернатива и това е ясна политическа позиция и кредо на ПП АБВ, но тази непоследователност на президента внесе много смущения. В това число и за самия него. В този случай обаче мотивите му трябва да бъдат чути, видени и разбрани. Ако се случи както беше извършено политическото престъпление с плащането на F – 16. Ние не сме си купили нищо. Купуваме си едни обещания. Държавният департамент на Щатите неслучайно поздрави конгреса на САЩ за добре свършената работа. Нашите предатели и безгръбначни типове тук просто осигуриха едни 2 млрд. и 200 млн. на американския военнопромишлен комплекс. Същото се планира по същия позорен начин да се направи и по сухопътните ни войски. Това е тема, по която ще дадем нарочна пресконференция. В този случай ветото на президента трябва да бъде уважено, ако искаме да видим в очите необходимостта от ефективно управление на Венноинформационната ни служба. Иначе ние от АБВ ще извадим на нашия сайт поименно предателите, които са извършили посегателството върху службата.

Деница КИТАНОВА

Публикувано на 08.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи

АБВ България

АБВ-Стара Загора проведе областно събрание

АБВ България

На областна работна среща в Ракитово ПП АБВ сформира Обществен съвет, чиято задача е да бъде коректив на местната власт


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни