1338 години България

Facebook Twitter

На тази дата преди 1338 години, по време на 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава. Грандиозните чествания през 1981 година показаха на цял свят, че България е единствената европейска страна, която за целия период на 1300-годишното си съществуване не е сменяла своето име. Това е извор на национално достойнство, на национална гордост и на чест, които ние невинаги изпитваме и невинаги показваме на себе си и на нашите приятели.

Предателствата в съвременната ни история за съжаление са доста повече, отколкото отстояването на националния интерес. И фактът, че успяхме да премахнем паметника пред НДК, посветен на 1300-годишнината, е само едно доказателство за способността ни да демонстрираме безродствие и липса на национална идентичност. Хубаво е да помислим в предстоящите избори за местни органи на самоуправление, като обединителна тема, изграждането в София, столица на Република България, на паметник, който да покаже първо на нас българите и след това на целия свят, че за 1338 години, ние не само не сме сменяли името си, но сме дали и кирилицата, дали сме толкова много на света, че имаме всички основания да се гордеем, да изправим и гръбнак, и лице и да кажем „Аз съм българче“.

Публикувано на 09.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ на АБВ-Младежи относно избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

АБВ България

Херо, мълчи си!

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни