Любомира Ганчева в интервю по „Фокус“: Нека младежката политика да не се случва само на 12 август, колкото повече младите хора участват в процесите у нас, толкова по-добре за България

Facebook Twitter

Любомира Ганчева, заместник-председател на ПП АБВ, в интервю за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ „Добър ден“ по повод Международния ден на младежта

Водещ: На 12-ти август отбелязваме Международния ден на младежта. У нас за първи път се отбелязва през 2007 година. Счита се, че Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество. Тръгваме по тази линия като в ефира на информационния лидер гостува Любомира Ганчева, заместник-председател на АБВ. Добър ден, г-жо Ганчева.

Любомира Ганчева: Здравейте на Вас и на нашите слушатели.

Водещ: Да честитим празника на всички младежи.

Любомира Ганчева: Честит празник на всички, на младежите и на тези, които са запазили младежкия си дух.

Водещ: Госпожо Ганчева, какво е посланието на АБВ тази година по повод празника? Как отбелязвате деня?

Любомира Ганчева: Младежката ни организация, много хубаво го казаха, че в една година, която е белязана с политически катаклизми, с лошо управление, с корупция, с демографска криза и растяща бедност, един конкретен ден, в който да се честити младежта и нейната роля за обществото, е малко изкуствено, измислено. Заради това нашите младежи заявиха, че не само на днешния ден, а всеки ден продължават да работят за родината, остават в България и пишем на нашата АБВ. Това са ни три дългосрочни младежки кампании, които не са само за един конкретен ден, а се развиват във времето и увличат все повече хора.

Водещ: Казвате „оставаме в България“. Какво може да накара младите българи да останат в родината си?

Любомира Ганчева: Със сигурност увереността, че в родината ги очаква едно добро бъдеще може да накара младите хора и дори тези на средна възраст да останат в България. И вие много хубаво казахте от колко време е статистиката за днешния ден, но това, което за съжаление се случва, е, че правителството отбелязва 12 август като ден на младежта, но с политиките си по никакъв начин не показва, че за него младите хора са важни. Има много различни варианти за достъп за образование, за социални пакети за младите хора и едно от най-важните неща, разбира се, достъп до работа, такава с достойно заплащане. Тези неща отсъстват и после се чудим защо младите хора напускат. В голяма степен напускат не защото не обичат родината си, а защото не намират варианти. За щастие има и такива млади хора и като АБВ-Младежи, и като представители на други младежки организации, които участват активно в живота и те остават в България. Трябва да се стараем всички ние като общество да ги увеличаваме като брой и да ги караме да се чувстват овластени, това, с което започнахте вие.

Водещ: Именно, но по какъв начин трябва да се насърчават младите, за да останат тук, за да се развиват, да са активни?

Любомира Ганчева: Най-добре чрез тяхното включване. Не да се предлагат едни хубави пакети, да се каже това е за вас младите, напротив, младите хора да се включат да участват в процеса на вземане на решения, в процеса на изготвяне на политики и в реализирането. На държавно ниво един вариант, има различни форми за включване на младите хора. Не всички от тях в България са добре приложени на практика. Аз мога да споделя добър опит на нашата политическа партия как включваме младите хора в организацията. Ами те имат правото да взимат решения, да участват в различни органи, на различно ниво, да предлагат, но и да участват, подчертавам изрично, във взимането на решения. Защото така се овластяват младите хора. Не просто да им спускаш едни решения и да им казваш: „Това е най-хубавото за теб, аз реших, защото най-много разбирам“. Всеки човек знае кое е най-доброто за него. И когато един млад човек вижда, че неговото и мнение, и качества и умения, и роля са ценни, той, грубо казано, по младежки се надъхва. Той се амбицира, привлича своите връстници и казва ето тук има смисъл да се занимаваш, защото си ценен, а не си просто махащ знаменца, както се случва в други политически партии. Да си безгласна буква и просто да се усмихваш за снимка. Мисля, че това е успешният вариант, това трябва да прави държавата. Тя трябва да има целенасочена младежка политика. Да, има конкретни действия, но не мисля, че са достатъчни или че действат цялостно.

Водещ: Вие сте бивш председател на АБВ-Младежи, от първо лице може да ни кажете какви са ролята и мястото на младите в политиката?

Любомира Ганчева: Със сигурност младите имат много важна роля и в политиката, и в обществения живот. И както казах, да се ползват за хубава снимка или да красят един плакат или една предизборна кампании, да предлагат политики. Аз съм щастлива, че АБВ-Младежи е една от най-активните младежки организации точно заради това. Не заради големия ни бюджет, който имаме, защото ние нямаме никакъв. Не заради огромните перспективи за бърза реализация, било като общински съветници, каквито много големи партии предлагат на избрани младежи, а заради това, че всеки може да дойде да предложи как вижда той промяната, да участва, да взима решения с неговите приятели, да реализира дадена политика. Аз още по времето, когато бях младежки председател, имах честта да бъда зам.-председател на партията. Но не това е най-важното. Най-важното е, че в АБВ на различни нива, на национално, на областно, на общинско, младите хора са на челни позиции и те участват и във взимането на решения, и в изграждането им като политици. Колкото повече хора започват да взимат конкретни решения или конкретни действия и всеки ден да предприемат, толкова по-бързо ще се промени средата и ще започнат реално младите хора да правят политика. Най-хубавото нещо в младежката политика за мен е политика от младите за младите. А не просто една младежка политика от държавата, спусната до младите хора. Това е отживелица.

Водещ: Трябва повече доверие към младите?

Любомира Ганчева: И доверие, и включването им. То това е гласуването на доверие. Когато седнеш на масата на преговори за конкретно, примерно да кажем за социални пакети за младите хора, или за прокламираната младежка гаранции. Сядаш на масата с представители на младежки организации и обсъждаш с тях, не ги информираш. Аз умишлено подчертавам разликата в тези категории. Защото за съжаление и на европейско ниво, и на родно ниво политиките, взимащите решения, било в Народното събрание, било в министерствата спускат дадени стратегии или предложения до младите хора, а не сядат очи в очи с тях да коментират дали това е ценено, дали не е, как би се приело и заедно да вземат решения. Разбира се, че политиците си носят политическата отговорност. Но те, ако наистина са заинтересовани, в конкретния случай за младите хора политиката да бъде точно разработена за тях и да я възприемат и да я считат за полезна, те трябва да предложат ръка за диалог. А не да се усеща тази йерархия, че аз съм новоизбран, аз съм политик, народен представител или каквото и да е длъжност. Ти ще ме слушаш, защото аз най-добре знам за тебе кое е доброто. Заради това е тази апатия и като цяло липса на доверие в политическата система и от младите хора. Защото те не виждат смисъла и не мисля, че някой знае по-добре от тях от какво те конкретно имат нужда.

Водещ: Сякаш последните години все повече се говори за младите хора и връзката с високото образование и квалификация, мотивация, бизнес идеи, подкрепа за стартиране на собствен бизнес. Заговори се и за европейска гаранция за младежта, разработена съгласно препоръката на Съвета на ЕС. Но как действа тя, Вашето мнение?

Любомира Ганчева: Ами аз мисля, че това като цяло е един много хубав документ, защото той най-малкото показва желанието за конкретна политика, насочена към младите хора, и винаги, дори и в начална степен, ако това е първата стъпка, трябва да се адмирира. Със сигурност обаче преходът към реална младежка политика на европейско ниво за мен в никакъв случай не е завършил. Даже мога да кажа едни по-силни думи, че Европа се е провалила в политиката си за младите хора по ред причини. На първо място европейската гаранция дори и в момента по начина, по който тя работи, тя е за младите хора на възраст до 25 години. Ами тези млади хора на възраст от 25 до 29 години, които нямат работа, на тях какво им се предлага? На второ място обхватът й не е толкова добре разписан, липсва добра информираност. Голяма част от младите хора, така в годините, като съм работила с млади хора, като ги попитам за младежка заетост, се оказва, че те не знаят, че съществува. Тоест това остава един документ, разработен някъде, вероятно с много добри намерения, разписан, приет, само че по никакъв начин не е стигнал до хората, за които е създаден. Няма го това младежко включване, за което стана дума по-рано в нашия разговор.

Водещ: Да, но чия е вината?

Любомира Ганчева: Да се търси вината никога не е най-добрият вариант. По-скоро когато видиш, че няма информираност, трябва на първо място да има по-широка информационна кампания. На второ място, да се разшири обхватът, защо да е само до 25-годишни. На трето място, да се види много добре, това вече не е само български феномен, но като цяло в Европа каква част от младите хора са без работа, защото тя е насочена към хората без работа. На европейско ниво мисля, че преди две години последната официална статистика бяха 5 милиона млади хора. В България имаме по-големия проблем, дори процентът на безработица да е относително нисък, България е с най-големия процент в рамките на ЕС на т.нар. работещи бедни. Тоест как младите хора, работейки, да могат да оцеляват в България, да не търсят вариантите през Терминал 1 и 2. Това са големите предизвикателства и правителството, управляващите трябва да предлагат решения, не само да коментират или да казват те младите хора нямат желание да работят. Аз смея да твърдя, че почти всеки, който познавам, и от младите хора, и от хората на средна възраст, никой не би отказал да работи, ако вижда смисъл изразена в стимули като развитие, кариера, но, разбира се, и доходи, които му позволяват да си покрият разходите. А България и Европа като цяло са застаряващи. Ние трябва да си даваме сметка, че ситуацията ще става все по-тежка. Миналата година един работещ в България издържаше 64 неработещи, там влизат и пенсионерите. След няколко години тази цифра ще се увеличи. Много важно е ние да запазим младите си хора тук в България, които да се включат активно в работната сила, но да имаме и ръст на заплатите. Младите хора не са изолирани от обществото, просто при тях, ако така мога да се изразя, като лакмус всички проблеми, които имаме в българското общество, там се виждат най-силно, защото пък на тях някак си им отива да си казват веднага какво ги притеснява и да дават малко по-силен изблик и на реакциите си, и на усещанията си. Но всички тези проблем, които днес АБВ-Младежи много добре изразиха и които аз ви казах като корупция, като демографска криза, като политически катаклизми, те не са изолирани само за младите хора. Това са неща, които всеки един от нас, живеейки в България, може да констатира за съжаление.

Водещ: На финала на този разговор какво да си пожелаем за нашето общество и най-вече за по-младите от него именно в Деня на международния ден на младежта?

Любомира Ганчева: На финала на този разговор да завършим все пак с позитивизъм. Разбира се, да си пожелаем младежката политика да не се случва само на 12 август, да се случва всеки останал ден в годината и така да завършим може би още по-позитивно, че най-доброто тепърва предстои и колкото повече младите хора участват, толкова по-добре ще бъде то за България.

Милослава АНГЕЛОВА

Публикувано на 12.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изпрати сигнал до главния прокурор за над двойно завишена прогнозна стойност за строеж на газопровод до Свищов

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни