Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни

Facebook Twitter

Удовлетворени сме от заявката на 13 участника в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.

“Това е много силно потвърждение на анализа, който АБВ направи в годините и с който аргументирахме необходимостта от незабавно реализиране на „Белене“. Участието на 13 кандидати, в това число стратегически инвеститори, ключови компании със световна значимост с декларации за продуктово инвестиране, воля да се ангажират като миноритарни участници и декларации за закупуване на ток са доказателство, че ПП АБВ е права да се стартира изграждането на 100% държавна централа. Представителите на Китай и Русия, които участваха в преговорния процес, винаги са посещавали Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия.  За нас е непонятно защо България не го прави, а го прави стратегически инвеститор”, коментира председателят на ПП АБВ.

Румен Петков определи реализирането на енергийния проект като много сериозен знак към българския бит и икономика.

„Ние даваме възможност на българския бизнес в дългосрочен план да купува енергия на стабилна предсказуема цена. Изграждането на АЕЦ „Белене“ ще даде тласък на Централна и Северна България”, каза още Петков.

Председателят на ПП АБВ изрази убеждение също, че решението е закъсняло, независимо, че е значимо и решително. Той подчерта необходимостта от това да бъде преодоляно забавянето и допуснатите зависимости против националния и обществен интерес. Петков обаче е категоричен, че не бива да бъде забравян корена на грешките – 2008 година проектът беше спрян от Сергей Станишев, в последствие, замразен от Бойко Борисов, днес налице е възможност за голяма крачка, която да отговори на обществените потребности – крачка, която да даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни.

Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева посочи, че реализацията на ядрената централа дава други гаранции за екологичната сигурност на България. Това е важен проект и за енергийната, и за националната сигурност, добави тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ В РЕПОРТАЖА НА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА

Публикувано на 20.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Членовете на ПП АБВ с инициатива за почистване на остров "Св. Иван"

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков: Министър-председателят показва, че живее в друга реалност – от измислен шпионски скандал, влезе в скандал със саботажи

АБВ България

АБВ със силна листа за местния вот в Търговище и Попово

АБВ България

АБВ подкрепя за нов мандат кмета на Община Балчик Николай Ангелов

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията по повод празника на Силистра


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни