Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни В момента местната власт е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре

Facebook Twitter

Илия Златев  е общински съветник от ПП АБВ. През stz24.com той коментира каква е равносметката му за изминалите четири години, кои са важните решения, които бяха взети и какво остана недовършено.  

Г-н Златев, каква е оценката Ви за работата на Общинския съвет през изминалите четири години? Намерихте ли общ език с останалите политически партии и успяхте ли да се обедините в името на гражданите?

  • Изминалият мандат за мен беше спокоен, без остри сблъсъци и сериозни катаклизми в работата на Общинския съвет. Това е добре, защото нямаше кризи, които да се отразят съществено на обществото в Стара Загора. Мандатът премина под потискащото превъзходство на ГЕРБ, с една слаба опозиция в лицето на БСП, които не можаха да намерят верния тон за предлагане на предложения и решаване на сериозните проблеми. По-малките партии като АБВ, понякога бяхме като пълнеж към работата на Общинския съвет. Като председател на Постоянната комисия по социална политика се гордея с работата през тези четири години. Внесохме достатъчно предложения, свързани с отпускането на финансова помощ на нуждаещи се хора. Това е конкретен пример на загриженост към хората.  

Кое беше най-трудното решение, което Вашата група взе? Кои бяха важните решения?

  • Трудни решения нямаше. Радвам се, че Общинският съвет успя да постигне консенсус по основните въпроси – като бъдещето на парк „Бедечка” например. Общинският съвет подкрепи разумните предложения на кмета, свързани с проектите на Стара Загора – за Аязмото, за центъра. Това са важни решения.  

Кои са важните неща, които предстоят пред новия Общински съвет на Стара Загора? Остана ли нещо несвършено, с което да се сблъскат новите съветници още в началото на мандата?

  • На първо място трябва да се намери точното място на местната власт. В момента тя е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре. Говорим за децентрализация, самостоятелност, повече финансови възможности. Това са важните въпроси, не само за Стара Загора, а за всички общини. Не може да имаш само отговорности, без възможност да реагираш на многобройните проблеми. Назрял е моментът за промени. Има много неща да се решават и общинските съветници трябва да говорят за тези неща, за да бъдат чути. Важно е също да се реши какво ще се случва с общинските търговски дружества. Има такива, които едва съществуват, харчат се излишни средства за тях. Още в началото на мандата съм внесъл предложение за преименуване на общинското търговско дружество „Обредни дейности” в общинско предприятие, с оглед на по-доброто стопанисване и управление, както на Гробищния парк на „Хрищенско шосе”, така и на новия, до Богомилово. Трябва да има яснота как ще се развиват общинските дружества, особено в сферата на здравеопазването. Това е държавна политика и става въпрос за огромни разходи. Важен е и въпросът за чистотата – дали да продължава тази практика да се отдава по Закона за обществените поръчки на концесия на частни фирми или да бъде приоритет, и да се развива с общинско предприятие „Чистота”. Аз твърдя, че вторият подход е по-правилен и ще доведе до значителни икономии. Друго важно нещо е всичко това, което е направено до момента, да се стопанисва и управлява правилно. Пожелавам на следващите общински съветници малко повече професионализъм в работата, а не дребнави подмятания на политическа основа. Никой няма полза от нещо такова.  

Предстоят местни избори, каква кампания очаквате?

  • Според мен няма да е спокойна, няма да се обръща внимание на проблемите. Като гледам какво се случва в страната и колко е изнервена обстановката, кампанията ще бъде мръсна и подла, с долни политически номера. Надявам се, че в Стара Загора ще успеем да преодолеем този проблем.

 

Публикувано на 20.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Членовете на ПП АБВ с инициатива за почистване на остров "Св. Иван"

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков: Министър-председателят показва, че живее в друга реалност – от измислен шпионски скандал, влезе в скандал със саботажи

АБВ България

АБВ със силна листа за местния вот в Търговище и Попово

АБВ България

АБВ подкрепя за нов мандат кмета на Община Балчик Николай Ангелов

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията по повод празника на Силистра


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни