Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни В момента местната власт е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре

Facebook Twitter

Илия Златев  е общински съветник от ПП АБВ. През stz24.com той коментира каква е равносметката му за изминалите четири години, кои са важните решения, които бяха взети и какво остана недовършено.  

Г-н Златев, каква е оценката Ви за работата на Общинския съвет през изминалите четири години? Намерихте ли общ език с останалите политически партии и успяхте ли да се обедините в името на гражданите?

  • Изминалият мандат за мен беше спокоен, без остри сблъсъци и сериозни катаклизми в работата на Общинския съвет. Това е добре, защото нямаше кризи, които да се отразят съществено на обществото в Стара Загора. Мандатът премина под потискащото превъзходство на ГЕРБ, с една слаба опозиция в лицето на БСП, които не можаха да намерят верния тон за предлагане на предложения и решаване на сериозните проблеми. По-малките партии като АБВ, понякога бяхме като пълнеж към работата на Общинския съвет. Като председател на Постоянната комисия по социална политика се гордея с работата през тези четири години. Внесохме достатъчно предложения, свързани с отпускането на финансова помощ на нуждаещи се хора. Това е конкретен пример на загриженост към хората.  

Кое беше най-трудното решение, което Вашата група взе? Кои бяха важните решения?

  • Трудни решения нямаше. Радвам се, че Общинският съвет успя да постигне консенсус по основните въпроси – като бъдещето на парк „Бедечка” например. Общинският съвет подкрепи разумните предложения на кмета, свързани с проектите на Стара Загора – за Аязмото, за центъра. Това са важни решения.  

Кои са важните неща, които предстоят пред новия Общински съвет на Стара Загора? Остана ли нещо несвършено, с което да се сблъскат новите съветници още в началото на мандата?

  • На първо място трябва да се намери точното място на местната власт. В момента тя е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре. Говорим за децентрализация, самостоятелност, повече финансови възможности. Това са важните въпроси, не само за Стара Загора, а за всички общини. Не може да имаш само отговорности, без възможност да реагираш на многобройните проблеми. Назрял е моментът за промени. Има много неща да се решават и общинските съветници трябва да говорят за тези неща, за да бъдат чути. Важно е също да се реши какво ще се случва с общинските търговски дружества. Има такива, които едва съществуват, харчат се излишни средства за тях. Още в началото на мандата съм внесъл предложение за преименуване на общинското търговско дружество „Обредни дейности” в общинско предприятие, с оглед на по-доброто стопанисване и управление, както на Гробищния парк на „Хрищенско шосе”, така и на новия, до Богомилово. Трябва да има яснота как ще се развиват общинските дружества, особено в сферата на здравеопазването. Това е държавна политика и става въпрос за огромни разходи. Важен е и въпросът за чистотата – дали да продължава тази практика да се отдава по Закона за обществените поръчки на концесия на частни фирми или да бъде приоритет, и да се развива с общинско предприятие „Чистота”. Аз твърдя, че вторият подход е по-правилен и ще доведе до значителни икономии. Друго важно нещо е всичко това, което е направено до момента, да се стопанисва и управлява правилно. Пожелавам на следващите общински съветници малко повече професионализъм в работата, а не дребнави подмятания на политическа основа. Никой няма полза от нещо такова.  

Предстоят местни избори, каква кампания очаквате?

  • Според мен няма да е спокойна, няма да се обръща внимание на проблемите. Като гледам какво се случва в страната и колко е изнервена обстановката, кампанията ще бъде мръсна и подла, с долни политически номера. Надявам се, че в Стара Загора ще успеем да преодолеем този проблем.

 

Публикувано на 20.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Представители на ПП АБВ поднесоха цветя на паметника на Васил Левски

АБВ България

Предстои третият Национален футболен турнир, иницииран от младежката организация на ПП АБВ

АБВ България

Любомира Ганчева: Четвъртият международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ, е не само най-силният, но и най-силното енергийно събитие в страната

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ продължава дискусията за гарантиране на честни избори

АБВ България

Румен Петков призова бруталният междуинституционален политически език за бъде загърбен


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни