Румен Петков пред NOVA: Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите

Facebook Twitter

Случаят с Куйович показва сериозен проблем с правилата в затворите. Това каза лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков в ефира на NOVA телевизия по повод информацията, че наркобосът Куйович е арестуван на магистралата, докато излежава присъда. Ексминистърът смята, че премиерът трябва да уволни шефа на Централния софийски затвор. „Вчера бях трогнат искрено от изявлението на г-н Десислав Трайков, директор на затвора. Този Архимед на затворническия труд, който е сметнал, че г-н Куйович има 2500 изработени дни. Г-н Куйович е десетина години в затвора, всяка година има 52 седмици, което означава 104 почивни дни, което означава, че за 10 години имаме още около 1100 дни почивни. Като сложим Коледа, Нова година, 1 май, 24 май, 3 март отиваме на 1500-1600 дни. За 10 години, които имат 3640 дни, г-н Куйович има 2500 отработени и 1500 почивни“, каза Петков. Лидерът на АБВ определи начина на говорене на Трайков за Куйович като "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата".  Румен Петков коментира още, че проблемът е институционален. "Проблем на правила и проблем на третиране", каза още ексминистърът. Петков обърна внимание, че става въпрос за рецидивист с фалшиви документи, за човек, за който съдът е постановил, че има 60 кг хероин, вкарани в страната ни, за да ги дестрибутира за Западна Европа, както и че е  произвеждал амфетамини в България и изпращал навън със собствени превозни средства. "Ако  премиерът не уволни този левент Деската,  днес до обяд, той е съучастник“, допълни още Петков. 

От NOVA припомнят, че преди повече от 10 години името на черногореца разтърсва МВР, както и за съмненията за чадър над неговата наркомрежа. От медията напомнят още, че се стига до оставки на полицейски шефове и че докато течаха делата на Куйович, той обвинява тогавашния вътрешен министър Румен Петков, че е вземал пари от него. След това Петков подаде оставка като член на кабинета на Сергей Станишев.

Към днешна дата ексминистърът определя тези обвинения като "нелеп опит за самозащита". И настоява за разсекретяване на делото във Варна, на доклада на ДАНС, изготвен по онова време, както и на предоставените от МВР доказателства по случая "Куйович".

"Разсекретят ли се тези неща, ще се знае серия дълбоко вредни практики в МВР, които ние срязахме. Хората, които работиха добре по този случай, впоследствие бяха отстранени от ведомството", заяви Петков.

Публикувано на 29.08.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: Румен Петков за случая с хазарта

АБВ България

ПП АБВ пита в писмо до МС – обезпечено ли е машинното гласуване за следващия вот

АБВ България

Любомира Ганчева: Проблемите в енергетиката у нас растат лавинообразно

АБВ България

Петър Първанов: Довършването на язовир „Раянци“ край Земен е трайното решение, което да обезпечи питейна вода за Перник и региона

АБВ България

Пламена Заячка: Девет оставки за един кабинет не символизират стабилност


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни