Румен Петков, АБВ: Министър Каракачанов саботира възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия

Facebook Twitter

Министър Красимир Каракачанов саботира възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Плевен. „Първо, ние от ПП АБВ сме последователни в необходимостта от укрепване на Българската армия, от нейното превоъръжаване и от генералното преосмисляне на военнообразователната система на Република България. В това число и на първо място възстановяване на военновъздушното училище в Долна Митрополия. Аз самият съм вносител на закон, който беше приет, с който закон 2009 г. беше възстановено военновъздушното училище в Долна  Митрополия. Един от първите законопроекти, който внесе Аню Ангелов беше да бъде наново закрито военновъздушното училище. Приветстваме усилията на министър-председателя за възстановяване на военновъздушното училище. Това е държавнически акт, който е в правилната посока на укрепвана на военновъздушните ни сили, на техния кадрови потенциал и на способностите им да гарантират въздушната сигурност на Република България.   Моето убеждение e, че министър Каракачанов саботира тези усилия. Съботира усилията да бъде възстановено военновъздушното училище и привлекателността на военнообразователната система в Долна Митрополия. Давам ясен пример. Преди известно време беше проведена обществена поръчка за ремонт и възстановяване на самолетите, на които се обучават нашите курсанти L – 39. На тази обществена поръчка са се явили 2 компании, едната със съответните лицензии, за доставка на ново оборудване. Единият участник е компанията производител. Тя е чешка компания, разполага с всички лицензии както за производство, така и за доставка на резервни части. Втората компания не знам коя е - няма лиценз за нищо. Нито за резервни части, нито за инженерингов достъп до самолетите L-39“, изтъкна Петков. Той обърна внимание, че под ръководството на Каракачнаво е избрана втората компания. Лидерът на АБВ обясни, че миналата година в Долна Митрополия са кандидатствали по-малко курсанти, отколкото е общият прием.  Петков определи това като катастрофа.

„Няма нормални родители, които ще си пуснат децата на самолети с абсолютната неспособност и липса на каквито и да са гаранции за сигурността на самолетите и сигурността на летателните часове, които трябва да оттренира всеки един от курсантите“, посочи Петков.   Лидерът на АБВ подчерта, че иска ясен отговор какве е била процедурата, каква е обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител. „От една страна това създава впечатление за саботаж от страна на министъра на отбраната във военновъздушното училище. От друга страна има ли корупционен натиск и защо е избрана фирма, която няма лицензии“, попита още Румен Петков. Според него освен всичко, това е пряк удар по плевенсикя регион, по перспективините за въстановяване на военновъзудшното училище и тук трябва да има отговор на най-високо ниво.

Министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение, посочи още Петков.

 Според него тази практика в Министерство на отбраната съсипва ВВС на Република България. „Предния път, ако не греша имаше прокурорска намеса. В случая ще говорим за последователност, както съм казвал друг път, каквото за Цецка, това и за Цецко. Каквото за Ники, това и за Краско. Това е тежък саботаж и удар върху ВВС. Това е едно от обясненията, далеч не изчерпва спектъра на причини за намаляване на броя на кандидат-курсанти“, допълни още Петков. Той изтъкна, че Министерство на отбраната е длъжно публично да огласи каква е процедурата и посочи, че сигурно има определени моменти на секретност. „Министър-председателят  лично трябва да види процедурата и защо министър Каракачанов я е организирал така. Ще се забавлявам много, защото тези които са спечелили нелицензираните няма да могат да извършат ремонта, поддръжката и ако е въпрос на корупционен натиск, ще трябва да се връща. Иначе бих препоръчал на министър Каракачанов да се концентрира главно върху паспортите“, посочи още Румен Петков.

 

Публикувано на 01.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: Румен Петков за случая с хазарта

АБВ България

ПП АБВ пита в писмо до МС – обезпечено ли е машинното гласуване за следващия вот

АБВ България

Любомира Ганчева: Проблемите в енергетиката у нас растат лавинообразно

АБВ България

Петър Първанов: Довършването на язовир „Раянци“ край Земен е трайното решение, което да обезпечи питейна вода за Перник и региона

АБВ България

Пламена Заячка: Девет оставки за един кабинет не символизират стабилност


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни