Любомира Ганчева, АБВ: „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях

Facebook Twitter

„Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция.  „Както стана дума днес ще коментираме един газов проект „Бял поток“, за който не се говори много. По какво си приличат „Бял поток“  и „Южен поток“ по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Проектът „Бял поток“ официално е стартирал 2013 г. с очаквания 2022 г. да бъде факт. Това е един проект, който ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа, но който изцяло заобикаля България. Пред вас има една карта, която показва всъщност как ще стартира проектът от Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Черно море, Румъния и Западните Балкани. Това е проект с мащаб 20 млрд. кубични метра газ. До 2022 г. трябва да влезе в сила. В момента ЕК и Европа със своите институции го е припознала като важен проект с цел диверсификацията в доставките на природен газ. За него в момента се харчат европейски пари и докрая на 2019 г. трябва да приключи първата фаза на проектни проучвателни дейности.

Какво се случва в  геополитическата координатна система? Докрая на тази година приключва сопоразумението между Украйна и Русия за пренос на природен газ. Едно споразумение, което за 2018 г. украинската компания е регистрирала 500 млн. долара или 20 млрд. кубични метра газ. Този договор до няколко месеца няма да бъде факт и за момента няма индикации да бъде потвърден и удължен. В същото време втората тръба на „Турски поток“ трябваше да замени този пренос на газ“, алармира Любомира Ганчева. Тя припомни, че от АБВ са единствените, които още януари месец са сигнализирали, че по начина, по който се случва процесът в България този срок няма да се спази. „За съжаление днес 9 месеца по-късно това е абсолютен факт. Няма как да успеем за 1 януари да работи втората тръба на „Турски поток“, която минава през България и тя да пренася природен газ. На този фон в Европа официално вече се говори за „Бял поток“.  Европа не вярва, че в България е в състояние и  че на България може да се разчита за едни големи проекти“, каза още Ганчева. Тя заяви, че ако през Средновековието са се борили две големи цивилизации коя точно да покръсти България и страната ни е била на кръстопът, защото от държавата ни е зависил целия континент и неговото бъдеще, в момента всички Велики сили се опитват да заобиколят страната ни.

„Абсолютно случайно или неслучайно ние на първо място се отказахме от „Южен поток“. Отказахме се от него, а той ни гарантираше 400 млн. лв. на година транзитни такси. Зарадвахме се, че го заменяме с втората тръба на „Турски поток“, при който с 35 % е по-малък преносът на количеството газ и като платим таксите на Турция, в момента щяхме да се радваме на 218 млн. лв. на година приходи. Сега обаче правим така, че да си спънем сами пректа. Няма основателна причина защо този проект не е изпълнен в срок и защо досега правителството и няколко поредни правителства съсипват „Южен поток“, съсипват строежа на втора тръба на „Турски поток“ и дали това не е удобната причина да бъде удължен един проект на пренос на газ между Русия и Украйна, от които ще печели Украйна. Ще печели Турция, на която си отдаваме изцяло газоразпределителното място в Европа и защо всички енергийни проекти изцяло заобикалят България“, допълни още Ганчева.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че партията му продължава да твърди, че силното за България и Европа решение е пряката доставка на руска газ за континента чрез страната ни. „Сега, ние Европа ще плащаме транизтна газ на Турция. Няма никакъв разумен аргумент защо това трябва да се прави. Второ ние вече губим десетина милиарда и повече кубика газ транзит, който Турция пряко ще взима от Русия. Досега този газ минаваше през България. Неспособността на поредица български правителства доведе до това разбирателство между Русия и Турция и те изградиха проекта „Турски попок“, подчерта Петков. „Много именити наши политици Радан Кънев, Мартин Димитров, Светослав Малинов и кой ли не обясняваха, че „Турски поток“ няма да има и че това е спекулация. „Турски поток“ е факт и ние губим от това, че вече има „Турски поток“ стотици милиони годишни такси. Липсата сега практически на време за изграждането на втората  тръба през България е изцяло по вина  на българското правителство. Не знам дали си спомняте ажиотажа печели Саудитска Арабия после през не помня кой инструмент отменихме обявения резултат на Саудитска Арабия“, коментира Петков. Той посочи, че вече сме септември и не е започнало изграждането на тръбата. „Говорим за 470 км. Няма такъв консорциум в света, който да успее да изгради 470 км тръба за три месеца. Нали разбирате, че декември не е месецът, в който може да кипи усилено изграждане на тръбопровода“, допълни още Петков. Според него Русия не може да си позволи политически да остави Европа без газ. По думите му затова Европа гледа с недоверие на нас.

Публикувано на 02.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Членовете на ПП АБВ с инициатива за почистване на остров "Св. Иван"

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков: Министър-председателят показва, че живее в друга реалност – от измислен шпионски скандал, влезе в скандал със саботажи

АБВ България

АБВ със силна листа за местния вот в Търговище и Попово

АБВ България

АБВ подкрепя за нов мандат кмета на Община Балчик Николай Ангелов

АБВ България

Лидерът на АБВ Румен Петков се включи в честванията по повод празника на Силистра


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни