Доц. Георги Кючуков пред ТВ „Европа“: България губи своя престиж като корабна държава

Facebook Twitter

България губи своя престиж като корабна държава. Това каза доц. Георги Кючуков от АБВ в ефира на „Европа сутрин“ по ТВ „Европа“. Доц. Кючуков изтъкна, че за намаляването на престижа ни като корабна държава е допринесъл случаят с либийския танкер, изтълкуван на много места като пиратски акт. „Това допринесе за резкия спад на авторитета ни като правова държава, която спазва авторитета на корабоплаването. Ако трябва да подходим малко по-широко, това не е първото престъпление, бих го нарекъл, на българската държава от 30 години спрямо морския бизнес. Може би най-фрапантният случай е ликвидацията на океанския риболов на България. За сведение океанският риболов не е измислен от социалистическото правителство след 9 септември 1944 г. Той е започнал да се развива още от началото на 20 век. 60-те години се обръща особено внимание на този океански риболов и започва масово строене и закупуване на кораби", заяви още доц. Кючуков. „След демократичните промени в България започва масовото разграбване, фалиране и ликвидация на риболовния флот. От начало всичките кораби или поне част от тях започват да работят за собствена сметка. Т.е. ловят риба и продават без да отчитат парите на океанския риболов“, обясни още той.

По думите му загубата на престиж нанася жесток удар на този бинес в България и оставя без  препитание много от моряците. Според него от фактът, че българските кораби не са под български флаг,  държавата губи в два аспекта. „Единият това са таксите и данъците, които се плащат на държавата. Другият аспект е престиж“, допълни той.

Доц. Кючуков коментира и темата за местните избори. Попитан дали на местния вот АБВ ще се коалира с БСП по примера на Русе, доц. Кючуков отговори така:  „За съжаление това, което ние искахме да постигнем обединение на всички леви сили в България, не можа да се осъществи, защото не получихме просто отговор на нашето предложение да имаме обща коалиция от страна на БСП. Като казвам всичкилеви сили нямам предвид само АБВ и БСП. Има и други леви сили“, посочи той и изтъкна, че те също са изявили готовност да работят заедно. Той обърна внимание, че от БСП не са изявили такава готовност.  „Ние някакви приницпни противоречия, идеологически нямаме“, каза доц. Кючуков по адрес на БСП. Той отдаде това на някои личностни фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати.  Доц. Кючуков посочи, че това не означава, че на места не си сътрудничат с БСП.

Публикувано на 04.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България

АБВ България

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни