МВнР да адресира несправедливото непризнаване на България за съвоюваща срещу хитлеристка Германия, като оспорва исторически факти

Facebook Twitter

 

МВнР да адресира несправедливото непризнаване на България за съвоюваща срещу хитлеристка Германия, като оспорва исторически факти.

Това посочва лидерът на АБВ - Младежи Пламена Заячка в свой коментар по темата за декларацията на Външно министерство за изложбата по повод Втората световна война в Руското посолсктво. 

Въпреки че България дава своя принос за разгрома на Германия, което ни коства хиляди  убити и участва в заключителната част на войната на страната на Антихитлеристката коалиция, тя не е призната за съвоюваща страна.

Съобщението на МВнР относно неоткритата изложба ни съобщава единствено за неадекватността на политическото му ръководство. Ако авторите му искаха да защитят националния интерес, което основна задача на тази институция, вместо да се превръщат в телеграфска агенция, би следвало да представят ролята на България в борбата против нацизма и най-вече да адресират историческата несправедливост за непризнаването на държавата ни като съвоюваща, както и да почетат жертвите, които дадохме, вместо неумело да оспорват 9 септември и да ни вкарват в ненужен конфликт с необоснованата си агресия срещу Русия.

Участието на България във войната срещу Германия има своята човешка страна – 15 459 убити, ранени и изчезнали българи. Общото сума за разходите е между 130 и 160 млрд., което е 2/3 от националния доход на страната.

Напълно заслужено тогавашното българско правителство се бори за признаване на България за съвоюваща страна. 8 месеца продължават усилията срещу най-големия противник за нейното признаване - Великобритания, която не допуска България да се нареди сред държавите, допринесли за разгрома на Германия, защитавайки своите позиции на Балканите.

По време на Нюйоркската сесия на Съвета на министрите на външните работи - СМВнР, която трябва да изработи окончателните текстова на мирните договори, българското правителство отново излиза с меморандум и настоява България да бъде призната в договора за съвоюваща държава – едно “толкова законно желание на българския народ, който без да иска да отрича отговорностите на България за престъпленията на бившите фашистки управници, взе активно участие в общата борба на обединените народи срещу хитлеристка Германия”. В меморандума се настоява преамбюлът на договора да отрази действителната дата, на която започват действията на българските войски срещу Германия, т.е. 10 септември 1944 г., а не след подписването на примирието на 28 октомври 1944 г. – “обстоятелство,..което не бе оспорено от никого през време на конференцията”. Окончателния текст на мирния договор обаче не включва тези толкова съществени и справедливи български искания и уточнения, които биха дали юридически израз на реалния и неоспорим български военен принос. Признаването им щеше да бъде морална оценка за жертвите и загубите и щеше да издигне международния престиж на България. Въпреки че в раздела за репарациите и реституциите се постановява: “като се вземе предвид, че България не само е излязла от войната против Обединените народи, но и обяви и на дело води война против Германия, страните се споразумяват, обезщетението на посочените загуби да бъде извършено от България не напълно, а само частично”. Въпреки това, България остава в редиците на победените и участието й в заключителния етап на войната непризнато, поради несъгласието на Великобритания и САЩ.

Може би от излизането на подобни факти в непубликуваните документи в изложбата „75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България” се притесняват от външно министерство, както и Западните ни партньори, което я прави още по-интересна и очаквана.

Публикувано на 05.09.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България

АБВ България

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни